Европейската агенция по лекарствата може да одобри ваксините през декември

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че може да одобри първите ваксини срещу коронавируса по-късно тази година или началото на следващата, след като провери най-обещаващите кандидати, информира АФП.

Европейската агенция по лекарствата може да одобри ваксините през декември

Това е разяснение след коментар на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналата седмица, че агенцията може да одобри ваксините  на Пфайзер — БиоТех и Модерна преди края на декември.

В съобщение до АФП агенцията пише, че на този етап е трудно да се прогнозира кога може да бъде издадено разрешение, тъй като продължават да получават информация и прегледите не са приключили. Но агенцията пояснява, че може да стигне до заключение и одобрение на най-обещаващите кандидати в края на тази година или началото на следващата.

Базираната в Амстердам Европейска агенция по лекарствата се опитва да ускори разрешенията за прилагане на ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna, и Oxford University-AstraZeneca.

Pfizer-BioNTech вече изпратиха данните на европейската агенция, след като обявиха, че клиничните изпитания показват, че експерименталната ваксина е с 95 % ефективност, съобщи News.bg.

 

Коментари:

Зареждане ...