Al Arabiya: Какво се случва в двореца на Асад? „Тайнствени“ срещи и назачения

Опозиционните медии в Сирия и страните, неприятелски настроени към Дамаск, се чудят какво е замислил президентът Башар Асад. Стана известно, че сирийският лидер е провел редица „много странни“ срещи и като цяло се държи „подозрително“. Журналистът от телевизионния канал Al-Arabiya се опитва да разбере „тайните на двореца“.

Превод от Al Arabiya: 

Al Arabiya: Какво се случва в двореца на Асад? „Тайнствени“ срещи и назачения

Сирийският президент Башар Асад проведе срещи в президентския дворец със служители от Министерството на информацията и техните семейства. Преди не е имало подобни прецеденти, както казват запознатите със ситуацията в страната.

Там Асад обяви за назначаването на хора на нови длъжности. Така Мудхар Ибрахим е назначен за съветник на министъра на информацията Имад Сара, Амджад Иса става ръководител на издателство „Ал-Вахда“, а Мохамад Али Захра става ръководител на информационното излъчване по радиото и телевизията.

Кадровото преструктуриране  стана след като в събота Асад издаде указ за назначаване на Луна ал Шебел за негов личен съветник, като същевременно тя запазва предишните си задължения. Това съобщават правителствени медии, позовавайки се на съответните документи.

«Много странни неща»

Мумтаз ал Шейх, бивш генерален директор на сирийската корпорация за радио и телевизия, който преди няколко години стана противник на режима на Асад, заяви, че срещата на Асад с представители от подобен калибър е „много странна“. В интервю за Ал Арабия той сподели, че Асад не се среща с изпълнителни директори — «освен в много специални случаи».

Според него причината за подобни срещи е, че Асад е спрял да гледа назад към «външните сили», след като повечето страни решили да бойкотират режима му. Асад организира подобни събития заради новинарските емисии. Сирийският лидер провежда такива срещи, за да покаже, че се грижи за своите служители и техните семейства.

Той обясни, че срещите и назначенията са свързани с решението на Асад да се кандидатира за президент догодина. С други думи, президентът на Сирия иска да покаже на тези срещи, че е „близък до обикновените хора“.

Опозиционният журналист Гият Канао, който работи в сирийските медии повече от 15 години, нарече последните срещи на Асад «странни». Според него сирийският лидер се е срещнал със служителите си и техните семейства, защото разчита на тях в близко бъдеще, особено в навечерието на президентските избори.

Според журналиста основното послание на Асад е:

„Това е червена линия, към която не трябва да се приближавате“.

Всички тези срещи бяха проведени просто така, отбелязва изданието.

Луна ал-Шебел има близки отношения с Асма ал-Ахрас, съпругата на Башар Асад, така че някои анализатори говорят за разширяването на влиянието на Асма.

Сирийският журналист Абдел Нур заяви в интервю за Ал-Арабия, че целта на сирийския режим е да номинира Асад на следващите президентски избори, така че той ще промени не само медиите, но външната и вътрешната политика, по-специално политиката към студентите, тъй като те са «Вторият по големина блок след работниците.»

Петя Паликрушева

Източник: https://www.alarabiya.net/ar/arab-and-world/syria/2020/11/16/%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%8A%D8%A7-%D9%88%D8%A7%D9%84%D8%A3%D8%B3%D8%AF-%D9%85%D8%A7%D8%B0%D8%A7-%D9%8A%D8%AC%D8%B1%D9%8A-%D9%81%D9%8A-%D9%82%D8%B5%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D8%A3%D8%B3%D8%AF%D8%9F-%D9%85%D9%86%D8%A7%D8%B5%D8%A8-%D9%88%D9%84%D9%82%D8%A7%D8%A1%D8%A7%D8%AA-%D8%BA%D8%A7%D9%85%D8%B6%D8%A9-

Коментари:

Зареждане ...