The Hill: Целта на НАТО е да запази статуквото, на САЩ не им трябват толкова много войски в Европа

Независимо кой седи в Овалния кабинет, Съединените щати приеха факта, че вече не се нуждаят от толкова голяма военна групировка в Европа, пише The Hill. Както отбелязва вестникът, въпреки че Русия остава основната заплаха за НАТО в Европа, дори тя не представлява наистина сериозна заплаха, а главната задача на алианса в този контекст е да запази статуквото.

The Hill: Целта на НАТО е да запази статуквото, на САЩ не им трябват толкова много войски в Европа

Изглежда, че за европейско-американските отношения отново настъпиха златни дни. Европейските лидери побързаха да реагират на резултатите от изборите в САЩ, а американските експерти по външна политика вече организират симпозиуми, за да обсъдят как САЩ под управлението на Байдън могат отново да се «потопят» в Европа, на която Тръмп не обърна дължимото внимание. Мнозина искат да върнат трансатлантическите отношения към ерата преди Тръмп. Има обаче много погрешни схващания за това колко се е променила тази връзка през последните четири години, пише The Hill.

Работата е в това, че има голяма разлика между думите на Тръмп и действителните действия на неговата администрация. Отношенията на отиващия си президент с много европейски лидери бяха меко казано трудни. Ако се вярва на съобщенията за случилото се при затворени врати, на моменти той се е държал прекалено враждебно към тях. Байдън ще бъде по-малко суров, което е доста добро от гледна точка на дипломатическия етикет.

Въпреки това, докато подходът на Тръмп привлече голямо внимание, думите му рядко се превръщаха в жизнеспособни планове; още по-рядко тези планове бяха издигнати до нивото на реалната политика и почти никога идеите му не бяха реализирани напълно. В резултат на това трансатлантическите отношения са до голяма степен същите, както преди 10 години — и отдавна е време да се преразгледат.

По-специално, според Пентагона, през септември в Европа е имало над 63 800 американски войници. Ако към този брой добавите резервистите и гражданските служители, тогава американският контингент в Европа възлиза на повече от 80 хиляди души.

През юли Белият дом обяви, че 6 400 американски войници ще се върнат в САЩ от Германия, а още няколко хиляди ще бъдат прехвърлени на други места в Европа. Някои от тях ще отпътуват по-далеч на изток, по-близо до Русия.

Подобен план обаче е само незначително прегрупиране на силите — ако изобщо попада в тази категория.

Само много впечатляващ се човек може да види в тази стъпка опит на Съединените щати да «изоставят» европейските си съюзници.

Нещо повече, Съединените щати при Тръмп продължиха да следват погрешния курс на свръхинвестиране в европейската сигурност над разумните граници.

Администрацията на Байдън има всички шансове да поправи тази грешка, укрепвайки алианса по отношение на способността му да изпълнява основната задача. Изминаха 30 години от края на Студената война; Европа е в безопасност, много от съюзниците на САЩ са богати и заплахите са незначителни. Две трети от членовете на НАТО все още не са постигнали целта — разходи за отбрана от 2% от БВП.

И дори въпреки това, общите разходи на европейските съюзници за тези цели са крайно значителни: 281 млрд. долара срещу 65 млрд. долара за Русия.

Ако Европа, както преди, се страхува за собствената си сигурност, тогава тя може да похарчи повече пари за отбрана. Тя може да вземе пример от Швеция, която дори без да е член на НАТО, планира да увеличи този разход с 40% през следващите четири години.

Русия, продължава The Hill, все още е най-голямата заплаха на континента, но Русия също слабее на фона на ниските цени на петрола.

Пандемията от коронавирус също остави своя отпечатък върху нея. В същото време Кремъл, според някои доклади, мисли да намали бюджета за отбрана през следващата година, за да отдели вместо това допълнителни средства за «социалната сфера» в навечерието на изборите за Държавна дума през 2021 г.

Настоящите проблеми на Москва само подчертават отдавна известния факт: Русия не представлява заплаха от гледна точка на широкомащабна териториална експанзия в Европа.

Същото може да се каже за всяка друга държава — и това до голяма степен се дължи на НАТО. Освен това единствената цел на алианса трябва да бъде запазването на това статукво.

„Тръмп често не беше мил към Европа и поведението му беше контрапродуктивно. Байдън се държи много различно. Всичко това обаче не променя факта, който трябва да бъде признат от новата администрация: за да изпълни основната задача на НАТО, алиансът в Европа изисква по-малко американски войски“, обобщава The Hill.

Петя Паликрушева

Източник: https://thehill.com/opinion/international/526051-fewer-us-troops-are-needed-in-europe-no-matter-the-president

Коментари:

Зареждане ...