Пендаровски: Позицията на България за Македония е в матрицата на Тодор Живков

Българската политика по македонския въпрос не може да излезе от матрицата на живковизма. Това заяви в телевизионно интервю президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от БНР.

Пендаровски: Позицията на България за Македония е в матрицата на Тодор Живков

Думите му са по повод българска позиция от вторник, с която страната ни блокира началото на преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС.

Пендаровски подчерта, че основоположник на позицията, че не съществува македонски народ и македонски език е Тодор Живков.

Това на практика означава, че съвременната българска политика, правителството и опозицията са еднакви и не са излезли от матрицата на живковизма и на тяхната комунистическа историография, посочи той. По негови думи българската позиция не се поддържа от нито една друга страна в Съюза.

Във Фейсбук евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев иронично поздрави македонския президент за думите му.

«Най-накрая разбрахме какво се е случило: Христо Татарчев, Гоце Делчев, Дамян Груев, братя Миладинови, Григор Пърличев и всички други възрожденци и революционери са се самоопределяли като българи, защото са следвали инструкциите на Живков. Същото така и Цар Самуил и синовете му са се писали «по род български» под натиска на «правешкият пътешественик във времето»!», отбелязва той.

Припомняме, на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония — подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново, каза Георгиев.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.

Коментари:

Зареждане ...