Лавров: При преговорите Русия акцентира главно върху спиране на бойните действия в Карабах

При преговорите на руската делегация в Ереван вниманието бе насочено главно към задачите за стриктно и пълноценно изпълнение на декларацията на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения за спиране на бойните действия в Нагорни Карабах. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров за резултатите от посещението на руската междуведомствена делегация в Армения, предаде ТАСС.

Лавров: При преговорите Русия акцентира главно върху спиране на бойните действия в Карабах

Сред другите основни теми той посочи руската миротворческа операция в Нагорни Карабах, оказването на хуманитарна помощ за населението. Арменското ръководство потвърди, че държи на курса към укрепване на съюзническите отношения с Русия, каза Лавров.
Той подчерта, че опитите да се постави под съмнение — било то в Русия, било в чужбина, общата декларация на лидерите на трите страни «са неприемливи» и добави, че няма алтернатива за преодоляване на кризата.

В руската делегация, пристигнала днес в Ереван, освен Лавров бяха министърът на отбраната Сергей Шойгу, вицепремиерите Алексей Оверчук и Александър Новак, министърът на здравеопазването Михаил Мурашко, ръководителят на министерството на извънредните ситуации Евгений Зиничев и др.

По-рано бе съобщено, че делегацията ще посети и Баку.
В арменската столица Лавров разговаря с премиера Никол Пашинян и с президента Армен Саркисян. И двамата са заявили, че тристранната декларация е позволила да бъдат решени много важни проблеми и да се спаси живота на много хора. И двамата искат договореностите да се изпълняват и занапред, каза Лавров.

Източник: Ереван, БТА

Коментари:

Зареждане ...