«Буря от българофобия в Северна Македония»

Налице е буря на антибългаризъм в Северна Македония

"Буря от българофобия в Северна Македония"

«Налице е буря на антибългаризъм в Република Северна Македония», коментира пред БНР журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР в Скопие Марин Минков във връзка със заявената позиция на България, че  не може да подкрепи преговорния процес на Република Северна Македония с Европейския съюз.

Той заяви, че кълбото от проблеми между България и РСМ трябва да започне да се разплита, но не с ултиматуми.

«Думата вето е много силна, умишлено не искам да я употребявам, но последиците от едно окончателно вето, ако не бъде решен проблемът в обозримите няколко седмици, нещата ще се задълбочат«, коментира още журналистът.

Той определи премиера на РСМ Зоран Заев като политик с трезво отношение към България като близък съсед и приятел, който извежда напред прагматичния подход:

«За съжаление той ще отнесе и негативи, защото крайно антибългарски настроената ДПМНЕ (ВМРО-ДПМНЕ — б.р.) гради своя национализъм на антибългарска основа. Можем да си представим каква атмосфера се създава в момента в Северна Македония».

Според него съчетаването на защитата на българския интерес и права по отношение на историята трябва да става и с прагматизъм, и с поглед към бъдещето.

По думите на Мартин Минков и България, и РСМ имат интерес от приобщаването на Северна Македония към ЕС, важното е тя да отговори на критериите, на базата на които да започне преговорите:

«Вярно е, че нашите позиции рязко се втвърдиха през последните месеци. Всички проблеми, които реално и латентно съществуваха в нашите отношения от признаването на Македония досега, рязко се изсипаха на масата.

На първо място — историята, на второ — езиковият проблем, на трето — евентуалните малцинствени претенции от тяхна страна към България, на четвърто — какво правим с прагматичния подход, с отварянето един към друг, т.е., с изпълнението на Договора, който подписахме, къде е неговото съдържание. Всичко това го поставихме наведнъж».  

Журналистът беше категоричен, че България не е съумяла да изгради стратегия на поведение спрямо тази чувствителна тема — т.нар. македонски въпрос:

«Нямахме стратегия, нещата се развиваха на импулси. България нямаше стратегия на поведение. Ако бяхме успели да постигнем един вътрешен политически консенсус — първо сме българи. Всички посещения на високо равнище в този период минаваха много добре, но след това тази готовност си оставаше само на хартия.

В 21-ви век сме къде е железницата, къде е това шосе? … В крайна сметка ние оставаме затворени един към друг».

Като крайно недостатъчно определи Мартин Минков общуването между двете страни:

«Лошото е, че непознаването е в духовната сфера, ние се познаваме на битово ниво». 

Според него оставянето на Северна Македония в чакалнята на преговорите за присъединявана към ЕС запазва не малка доза нестабилност в тази държава и някакъв външен натиск върху нея може да изостри много отношения на Балканите.

Интервю на Весела Владкова с Мартин Минков в предаването »Събота 150»

Коментари:

Зареждане ...