BioNTech-Pfizer искат разрешение за използване на ваксината срещу COVID-19

Американските и германските компании Pfizer и BioNTech в петък, 20 ноември, кандидатстваха за разрешение за спешна употреба на разработената от тях коронавирусна ваксина.

BioNTech-Pfizer искат разрешение за използване на ваксината срещу COVID-19

Както пише CNBC, ако Американската администрация по храните и лекарствата одобри заявлението на разработчиците, ваксината вероятно ще се прилага ограничено и поетапно.

В този случай първите ваксинации ще бъдат направени на медицински работници, възрастни хора и хора със съпътстващи заболявания. Следващите ще бъдат учителите, работниците в приютите и затворите и едва тогава децата и младежите.

„Кандидатстването за разрешение за използване на ваксината при извънредни ситуации в Съединените щати е важна стъпка към възможно най-бързото предоставяне на нашата ваксина на целия свят“, каза изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

Очаква се процесът на разглеждане да отнеме няколко седмици, като заседанието на консултативния комитет за проверка на ваксината е планирано за началото на декември.

Според Pfizer одобрението ще позволи ваксината да се използва във високорисковите групи в САЩ към средата или края на декември 2020 г.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...