Bild: Джо Байдън иска да погребе «Северен поток 2»

Немците рано се зарадваха. Еуфорията, свързана с напускането на Тръмп, бе последвана от отрезвяване: Байдън не само няма да подкрепи «Северен поток 2», но ще затегне още повече винтовете, пише Bild. Новите санкции най-накрая могат да погребат многострадалния газопровод, а Байдън ще предложи зелена енергетика, която да го замени.

Превод от Bild:

Bild: Джо Байдън иска да погребе "Северен поток 2"

Привържениците на путинския проект „Северен поток 2“ се зарадваха рано. След поражението на Доналд Тръмп на изборите много германски политици се надяваха на рестарт на германско-американските отношения.

С встъпването в длъжност на Джо Байдън през януари следващата година те очакваха връщане към топлите отношения от епохата на Барак Обама. Но след еуфорията около напускането на Тръмп последва отрезвяване.

По най-големия спорен въпрос в отношенията, руския «Северен поток 2», Джо Байдън планира да затегне още повече гайките през следващите месеци, за да може ключовият проект на Кремъл с 3 милиарда евро германски инвестиции и неограничена подкрепа от страна на германското правителство най-накрая да претърпи крах.

Републиканците от Сената и демократите се договориха за най-строгите досега санкции срещу активните участници в проекта.

Санкциите са част от закона за националната отбраната, който ще бъде приложен от Джо Байдън в началото на следващата година. Законът предвижда санкции срещу застрахователни и сертификационни компании, които работят с руски компании и кораби. Bloomberg съобщи за това на 11 ноември, а Bild потвърждава тази информация.

«Северен поток 2» обедини републиканците и демократите

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен не е съгласен с мнението на германците, че борбата срещу „Северен поток 2“ е свързана с личността на Тръмп.

Това е една от малкото теми, по които демократите и републиканците имат обща позиция, каза Расмусен.

„Избраният президент Байдън отдавна счита, че този проект заплашва сигурността и устойчивостта на всички страни от НАТО. Тръбопроводът ще остане дразнещ фактор в германо-американските отношения, а изборът на Байдън и отравянето на Навални трябва да накарат Германия да промени позицията си.»

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...