Asharq Al-Awsat, Саудитска Арабия: Русия създава военноморска база в Судан

Москва се стреми да засили присъствието си в региона на Близкия изток и Северна Африка. Споразумението със Судан за създаване на военноморска база на Червено море, според автора, е първата стъпка в изпълнението на сирийския сценарий. Отбелязва се, че текстът на  суданското споразумение е идентичен с документа за създаването на базата в Тартус.

Превод от Asharq Al-Awsat, Саудитска Арабия: 

Asharq Al-Awsat, Саудитска Арабия: Русия създава военноморска база в Судан

Москва направи нова стъпка към разширяване на прякото си военно присъствие чрез разполагане на военноморските си части в Близкия изток и Северна Африка.

Според военните това се доказва от неотдавнашното споразумение със Судан за създаване на център за материално-техническо обезпечение на руския флот в региона. Проектът на споразумението, публикуван от Кремъл преди два дни, е почти буквално копие на споразумението за създаването на руската военноморска база в сирийския Тартус.

Порталът на руското правителство публикува указа на президента Владимир Путин, с който се възлага на Министерството на отбраната да създаде център за материално-техническо обезпечение за руския флот в Судан, способен да приема кораби, оборудвани с ядрени технологии. С други думи, с този указ президентът одобри предложението на правителството за подписване на съответното споразумение с Хартум и възложи на Министерството на отбраната да го подпише от името на правителството на Руската федерация.

Центърът ще включва до 300 военни и личен състав и четири военни кораба едновременно, включително ядрени кораби „при съблюдаване принципите на ядрената и екологична безопасност“).

Споразумението е с валидност 25 години с възможност за подновяване след изтичането му.

В документа се отбелязва, че логистичният център гарантира постоянното присъствие на въоръжените сили със собствено военно оборудване, както и създаването на съоръжения за поддържане на живота на военната и друга инфраструктура, включително работилници за ремонт на руски военни кораби.

Всички те ще бъдат снабдени с необходимото оборудване, консумативи и други материали. В проекта за двустранно споразумение се отбелязва готовността на Русия да предостави на Судан безплатно оръжие и военна техника, за да организира противовъздушна отбрана на военноморската база на страната в Порт Судан.

Освен това, в съответствие с документа, Русия също ще може да използва въздушното пространство на Република Судан за полети, за да изпълни това споразумение, включително чрез създаването на временни военни пунктове в тази африканска държава за защита на новия център от външни заплахи.

Москва също така гарантира защитата на границата на акваторията на пункта, противовъздушната отбрана, вътрешната сигурност и поддържането на закона и реда на територията на базата. Що се отнася до суданската страна, тя трябва да поеме отговорност за осигуряване на външната сигурност на руския център.

Петя Паликрушева

Източник: https://aawsat.com/home/article/2631836/%D9%85%D9%88%D8%B3%D9%83%D9%88-%D8%AA%D8%B3%D8%B9%D9%89-%D8%A5%D9%84%D9%89-%D9%86%D8%B3%D8%AE-%C2%AB%D8%B3%D9%8A%D9%86%D8%A7%D8%B1%D9%8A%D9%88-%D9%82%D8%A7%D8%B9%D8%AF%D8%A9-%D8%B7%D8%B1%D8%B7%D9%88%D8%B3%C2%BB-%D9%81%D9%8A-%D8%A7%D9%84%D8%A8%D8%AD%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D8%A3%D8%AD%D9%85%D8%B1

Коментари:

Зареждане ...