«САЩ и Западните съюзници съвсем не са непорочни девици»

Разсекретените документи показват, че американските и европейски официални систематично са заблуждавали Михаил Горбачов и Борис Елцин относно перспективите за разширяване на НАТО. Администрацията на Клинтън просто пренебрегна Москва, когато изпрати най-мощния военен алианс в света във война срещу Югославия, която не беше атакувала и не беше заплашвала нито един член на НАТО. Историческата част на Сърбия със значително сръбско население беше окупирана и разделена в противоречие с нормите на международното право.

Превод от The American Conservative:

"САЩ и Западните съюзници съвсем не са непорочни девици"

Впоследствие САЩ и Европа подкрепиха „цветните революции“ в Грузия и Украйна, които отдавна са част от Руската империя и Съветския съюз.

През 2008 г. НАТО обеща на двете страни членство в алианса. Шест години по-късно Европа се опита да пренасочи украинската търговия на запад, а Брюксел и Вашингтон подкрепиха уличния пуч срещу демократично избрания президент, който като цяло беше в приятелски отношения с Москва.

Заради тази измама Русия се намеси в Украйна.

Западните съюзници съвсем не могат да бъдат наречени непорочни девици, разпространяващи чудесата на либералната демокрация.

САЩ в никакъв случай не биха се примирили, ако Русия се намесваше в делата на Западното полукълбо. Лесно можем да си представим как Вашингтон мигновено бива обхванат от масова истерия, от колективна психоза и воинствена треска, ако Москва организира сваляне на правителствата в Канада и Мексико, а след това им предложи да влезнат в алианс с Русия.

Оплакванията за руска помощ за Сирия са смешни.

Двете страни са съюзници от 50-те години на миналия век. Що се отнася до дейностите на Москва в Куба и Венецуела, това е по-скоро символично възмездие за опитите на Америка да обгради Русия със свои съюзници, бази и войски. САЩ изоставиха концепцията за сфери на влияние, защото възприеха доктрината Монро в глобален мащаб.

Според Вашингтон целият свят е в сферата на американските интереси и следователно САЩ и само САЩ имат право да се намесват.

Америка е отговорна за смъртта на хиляди съветски войници в Афганистан.

Помните ли ракетите Stinger? А какво да кажем за противотанковите ракети Javelin, доставени на Украйна миналата година, за да може тя да убива руснаци и украински сепаратисти?

Колко бързо американците забравят всичко!

Петя Паликрушева

Източник: https://www.theamericanconservative.com/articles/joe-biden-should-break-ranks-and-stop-the-new-cold-war-with-russia/

Коментари:

Зареждане ...