DWN: Без «Северен поток 2» енергийната сигурност на Германия е под заплаха

На фона на нарастващото търсене на газ в Германия, както и намаляването на доставките от други страни, „Северен поток 2“ остава най-надеждната и евтина алтернатива за осигуряване на енергийната сигурност на Германия, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Синьото гориво от Русия ще позволи на Берлин да осъществи „амбициозната си цел“ да изостави ядрената и въглищната енергия и да премине към възобновяеми енергийни източници.

DWN: Без "Северен поток 2" енергийната сигурност на Германия е под заплаха
Към 2034 г. търсенето на газ в Германия ще нарасне значително: от 90 милиарда кубически метра на 110 милиарда кубически метра, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. В тази връзка Берлин трябва да търси нови възможности за внос, а най-надеждният и най-евтиният от тях е „Северен поток 2“, отбелязва авторът на статията, позовавайки се на аналитично проучване на норвежката консултантска агенция Rystad Energy.

Освен това Германия си е поставила „амбициозна цел“ — до 2022 г. да се откаже от ядрената енергетика, а до 2038 г. — от въгледобивната индустрия, продължава изданието. За прехода към възобновяеми енергийни източници страната ще се нуждае от много газ. В същото време трябва да очакваме намаляване на предлагането на синьо гориво от Норвегия и Холандия. Голямото поле на Гронинген е затворено в Холандия, отбелязва авторът на статията.

Зависимостта на Германия от енергоносители само ще нараства, така че тя трябва да създаде инфраструктура, която да гарантира надеждни директни доставки на природен газ или втечнен природен газ за страната, твърдят експерти. Ако Германия реши, че цената е най-важният фактор, а именно отказва да плаща повече за американския втечнен природен газ, «Северek поток 2» ще спомогне за диверсификация на предлагането на пазара, както и за намаляване на риска от нарастване на енергийните разходи.

Нарастващата зависимост на Германия от газа я прави по-уязвима спрямо геополитическото напрежение, подчертава вестникът. А това е друга причина, поради която е важно да се диверсифицират източниците на доставки. «Северен поток 2» ще позволи на германците да изтъргуват по-изгодни условия и да намалят цената на енергийните ресурси. Важен е и фактът, че газът ще заобикаля други страни и по-специално политически нестабилната Украйна. Инфраструктурата за транзит на синьо гориво там е остаряла и това представлява заплаха за енергийната сигурност на Германия.

Петя Паликрушева

Източник: https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/507552/Verbrauch-waechst-geopolitisches-Risiko-steigt-Ohne-Nord-Stream-2-ist-Deutschlands-Energie-Sicherheit-gefaehrdet

Коментари:

Зареждане ...