Кремъл коментира плановете на Турция да изпрати военни в Азербайджан

16 ноември 2020-Нюз Фронт.

Турция се готви да изпрати войски в Азербайджан. Указ на президента Ердоган за изпращане на военнослужещи от турските въоръжени сили в Азербайджан е изпратен за разглеждане до Великото национално събрание на Турция.

Указът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за изпращане на военни на републиката в Азербайджан се отнася до осигуряването на работата на съвместния център за наблюдение на Турция и Руската Федерация, заяви прес-секретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Внасянето в турския парламент на проекто-указ на президента Ердоган за изпращането на военнослужещи в Азербайджан е вътрешна процедура, предвидена в законодателството на републиката, каза пред журналисти прес-секретарят на руския президент Дмитрий Песков.
По-рано агенция Анадолу съобщи, че проектът на указ на турския президент Ердоган за изпращане на турски военни в Азербайджан е изпратен в парламента на републиката.

Кремъл коментира плановете на Турция да изпрати военни в Азербайджан

 

Въпросът е, че на територията на Азербайджан ще има и център за наблюдение, турските военни трябва да бъдат изпратени там — това е изпълнение на вътрешни процедури, процедури, предвидени от вътрешното законодателство на Република Турция. Това е вътрешен въпрос на Турция “, каза Песков.

«Що се отнася до споразуменията за създаване на съвместен център за наблюдение на територията на Азербайджан, това е продукт на двустранно споразумение между Русия и Турция», добави говорителят на Кремъл.

 

«Ако турските военнослужещи започнат да се представят за миротворци, въпреки постигнатото споразумение за Карабах, реакцията от Москва ще бъде сурова», заяви военният експерт Алексей Леонков в коментар за изданието ВЗГЛЯД.

Така експертът коментира решението на президента на Турция да поиска от парламента на републиката разрешение за изпращане на турски войски в Азербайджан.

„Мирното споразумение за Нагорни Карабах съдържа червена линия, която турските военнослужещи не могат да преминават. Според това споразумение турците могат да се намират само в координационния център «, — напомни военният експерт, редактор на списание» Арсенал на отечеството «Алексей Леонков.

 

„Но ако турските военнослужещи започнат да се правят на миротворци въпреки постигнатото споразумение за Карабах, реакцията от Москва ще бъде сурова. Вариантите на тази реакция може да са различни, те ще бъдат определени от президента на Русия и министъра на отбраната. Но във всеки случай действията на Ердоган сега изглеждат като провокация “, заключи Леонков.

Напомняме, че в понеделник турският президент Таип Ердоган поиска от парламента на републиката разрешение за изпращане на турски военни в Азербайджан. Турският парламент трябва да разгледа този въпрос през следващите дни, съобщи агенция Анадолу.

На 10 ноември лидерите на Русия, Азербайджан и Армения Владимир Путин, Илхам Алиев и Никол Пашинян подписаха съвместно изявление относно пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.
Според изявлението редица региони преминават под контрола на Азербайджан, страните обменят пленни, руските миротворци са разположени по линията на контакт и по коридора Лачин, свързващ Карабах с Армения.

На 11 ноември Ердоган заяви, че Анкара и Москва са подписали меморандум за център за контрол на прекратяването на огъня в Карабах, те ще участват в «съвместна миротворческа мисия». Преди това Песков съобщи, че Москва и Анкара ще работят по Карабах чрез мониторинговия център на територията на Азербайджан, „не е ставало дума за съвместни мироопазващи сили“.

 

В текста на документа се споменава изявлението на Москва и Анкара относно Нагорни Карабах, както и искането на официалния Баку за сформирабе Съвместен център на Турция и Руската Федерация с цел наблюдение на режима по прекратяване на огъня.

„Мястото на Съвместния център ще бъде определено от Азербайджан. В центъра ще действат военнослужещи, а при необходимост и граждански специалисти.

Работата на центъра ще бъде насочена към осигуряване на мир и стабилност в Южен Кавказ в светлината на стъпките за осигуряване на териториалната цялост на Азербайджан, което е отразено в съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и ОССЕ. Изпращането на военен персонал в Азербайджан също отговаря на националните интереси на Турция “, се казва в документа.

Рамките на мисията, броят на персонала и продължителността ще се определят от администрацията на президента на Турция.
В съответствие с член 92 от турската конституция срокът на мандата се определя за една година.
По-рано турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че Турция се намира в процеса по урегулиране в Нагорни Карабах, както на бойното поле, така и на масата за преговори.

Руското външно министерство подчерта, че дейността на Турция не е свързана с миротворческата операция в Карабах, ролята й е ограничена от рамките на центъра за контрол на примирието.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, според който ротацията на руските миротворци в Нагорни Карабах ще се извършва поне два пъти годишно.

 

 

 

 

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности вразвитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments