Изявление на президента на Република Азербайджан, министър-председателя на Република Армения и президента на Руската Федерация

10 ноември 2020-Нюз Фронт.

Ние, президентът на Република Азербайджан И. Г. Алиев, министър-председателят на Република Армения Н. В. Пашинян и президентът на Руската Федерация В. В. Путин, заявихме следното:

 

Изявление на президента на Република Азербайджан, министър-председателя на Република Армения и президента на Руската Федерация

Изявление на президента на Република Азербайджан, министър-председателя на Република Армения и президента на Руската Федерация

 

 

1. Пълно прекратяване на огъня и всички военни действия в зоната на конфликта в Нагорни Карабах се обявяват от 00:00 ч. Московско време на 10 ноември 2020 година.
Азербайджанската република и Република Армения, наричани по-долу «Страните», се спират на заеманите от тях позиции.

2. Регионът Агдам се връща на Република Азербайджан до 20 ноември 2020 година.

 

3. По линията за контакт в Нагорни Карабах и по коридора Лачин ще се разположи миротворчески контингент на Руската Федерация в размер на 1 960 военнослужещи с леко стрелково оръжие, 90 бронетранспортьори, 380 единици автомобилна и специална техника.

4. Миротворческият контингент на Руската Федерация се разполага паралелно с изтеглянето на арменските въоръжени сили.
Продължителността на престоя на миротворческия контингент на Руската Федерация е 5 години с автоматично удължаване за период от следващите 5 години, ако никоя от страните не декларира 6 месеца преди изтичането на периода намерение да прекрати прилагането на тази разпоредба.

5. С цел повишаване на ефективността на контрола върху изпълнението на споразуменията от страните в конфликта, е разположен мироопазващ център за контрол на прекратяването на огъня.

6. Република Армения връща района на Келбаджар на Република Азербайджан до 15 ноември 2020 година, а района Лачин до 1 декември 2020 година.

Коридорът Лачин (широк 5 км), който ще осигури връзката на Нагорни Карабах с Армения и в същото време няма да засегне град Шуша, остава под контрола на мироопазващия контингент на Руската Федерация.

Според договореното между страните през следващите три години ще бъде определен план за изграждане на нов маршрут по коридора на Лачин, осигуряващ комуникация между Нагорни Карабах и Армения, с последващо преразпределение на руския миротворчески контингент за защита на този маршрут.
Азербайджанската република гарантира безопасността на движението по коридора на Лачин на граждани, превозни средства и стоки в двете посоки.

7. Вътрешно разселените лица и бежанците се връщат на територията на Нагорни Карабах и прилежащите райони под контрола на Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците.

8. Произвежда се обмен на военнопленници, заложници и други задържани лица и тела на мъртвите.
9. Всички икономически и транспортни връзки в региона се разблокират. Република Армения гарантира безопасността на транспортните връзки между западните райони на Република Азербайджан и Нахичеванската автономна република, за да организира безпрепятственото движение на граждани, превозни средства и стоки в двете посоки. Транспортният контрол се упражнява от органите на Граничната служба на ФСБ на Русия.
Със съгласието на страните ще бъде осигурено изграждането на нови транспортни комуникации, свързващи Нахичеванската автономна република със западните райони на Азербайджан.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...