Войната в Нагорни Карабах и Дворът на българската азбука. Карен Алексанян: Арменският народ не иска война- наложиха ни я!

31 октомври 2020-Нюз Фронт.

Войната в Нагорни Карабах и Дворът на българската азбука

 

Преди една година, на днешната дата, в Двора на Кирилицата посрещнахме тогавашния миниcтъp на култуpата на Република Нагорни Карабах (Арцах) г-н Лерник Ованнисян и известния скулптор- ректор на Художествената академия на Арцах г-н Юрий Ованесян. Тяхната визата беше по повод откриването на бюст-паметника в Двора на Кирилицата на арменския писател от Нагорни Карабах Леонид Гурунц. Гостите ни останаха възхитени от културно-историческия комплекс, от България и българите. С радост приеха нашата идея за културно сътрудничество, но днес ситуацията е различна…
Изминаха вече 35 дни, откакто Азербайджан, без да обявява война, с помощта на Турция и радикални ислямистки групировки- забранени в Европа, започна военна агресия срещу 150-хилядната Република Арцах.

Войната в Нагорни Карабах и Дворът на българската азбука. Карен Алексанян: Арменският народ не иска война- наложиха ни я!

 


Нашите приятели от Армения и Нагорни Карабах са принудени да защитават родината си от агресорите!
В първите дни на войната, големият приятел на Двор на Кирилицата Ерванд Хаджиян – нaчaлник на отдел „Култура и връзки с чужбина в МBнP“ замина доброволец, за да пази отечеството си.

Той загина на фронта и остави сираци две малки момичета.
В резултат на военните бомбардировки домът и ателието на скулптора Юрий Ованесян са сринати до основи.

Той и четиримата му внуци са принудени да търсят подслон в Армения, а Лерник Ованнисян загуби на фронта брат си.
Представителят на Двора на българската азбука в Армения Вардан Арутюнян също е доброволец в опълчението и храбро брани родината.

Той безкористно помагаше в организацията за транспортирането на българските букви от Армения в Плиска. Непрестанно подканваше арменските журналисти да популяризират Двора на българската азбука.

В телефонен разговор преди дни сподели, че в промеждутъка между тежките боеве в окопите, разказва на бойните си другари за Двора на българската азбука.
На бойното поле е и сърцатият ни приятел Артур Нерсесян – pъководитeл на Агенцията по безопасност на храните в Рeпубликa Арцаx. Преди войната Артур активно популяризираше и подкрепяше дейността на Двора на Кирилицата, той винаги искрено се радва на успехите ни. Сега неговият отряд храбро защитава родината и всява ужас сред врага.


Агресорът целенасочено бомбардира жилищни сгради, църкви, болници, училища и културни обекти. Арменската армия и опълчение успешно отблъскват многократно превъзождащия ги- както с жива сила, така и с техника, враг.


Арменският народ не иска война- наложиха ни я! Всички арменци по света, включително живеещите в България, са готови да защитават своята земя до последен дъх, надявайки се, че все пак мирът ще настъпи. Очакваме и апелираме цивилизованият свят да признае независимостта на Рeпубликa Hагорни Карабах (Арцах) и правото на арменския народ да живее там – свободен и независим. Бог да е с нас!

 

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...