Разработчикът на «ЕпиВакКорона» сподели колко дози ваксини ще бъдат пуснати до края на годината

Около 60 хиляди дози от коронавирусната ваксина «ЕпиВакКорона» се планират да бъдат пуснати до края на 2020 г. Това се съобщиха за «Интерфакс» от Държавния научен център «Вектор» към Роспотребнадзор.

Уточнява се, че първите партиди от тази ваксина са предназначени предимно за пострегистрационни изследвания.

От «Вектор» споделиха още, че редица страни вече проявяват интерес към тази ваксина.

«Понастоящем се водят преговори с няколко компании, заинтересовани да участват в производството на ваксината ЕпиВакКорона», добавиха от научния център.

Ваксината срещу COVID-19, разработена от новосибирския център «Вектор» — «ЕпиВакКорона», ще влезе в гражданско обращение през ноември. Това съобщава Интерфакс, позовавайки се на генералния директор на центъра Ринат Максютов.

Ваксината "EпиВакКорона" ще бъде пусната в продажба през ноември

„Първата серия ваксини, които ще бъдат пуснати на нашия производствен участък, някои от тях обмисляме да бъдат използвани в рамките на цивилното обращение“, каза Максютов.

По-рано бившият главен санитарен лекар на Русия, депутатът от Държавната дума Генадий Онищенко, оцени вероятността от изкуствения произход на новия тип коронавирус COVID-19. Това съобщи РИА Новости.

Главен лекар на Русия: Някой помогна на коронавируса да пробие междувидовата бариера

Той отбеляза, че американски учени, заедно със специалисти от Китай, са възпроизвели коронавируса в лабораторни условия през 2013 г. Бившият главен лекар обаче добави, че вирусът не е надарен с нови свойства.

„Същият вирус просто беше възпроизведен. Беше доказано, че това може да се направи не само с коронавируса, но и с всеки друг“, каза Онищенко.

Руският депутеат поясни, че вирусът е преминал към хората, като е пробил междувидовата бариера — самостоятелно. Той обаче не изключи, че коронавирусът „може да е бил подпомогнат“ в това.

Бившият главен санитарен лекар заключи, че светът навлиза в ерата на „шестия технологичен ред“, в който поради развитието на технологиите става възможно да се създаде „не само изкуствен вирус, но и изкуствен живот“.

Общо от началото на пандемията са регистрирани над 39,1 милиона случая на заразяване, над 29 милиона души са се възстановили и над милион пациенти са починали. Повече от 1,3 милиона души с COVID-19 са идентифицирани в Русия. Руската федерация беше първата държава в света, която регистрира ваксина срещу COVID-19. Лекарството е разработено от НИЦЕМ «Гамалея» в сътрудничество с Руския фонд за преки инвестиции. Ваксината бе наречена «Спутник V». На 15 октомври руският президент Владимир Путин сподели за регистрацията на втората ваксина срещу COVID-19, която беше наречена «ЕпиВакКорона». Тя бе разработена от новосибирския център «Вектор».

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...