Говорител на Спешна помощ в София: 418 повиквания за Ковид вчера, лекарите изнемогват

Вчера е имало 418 повиквания към Спешна помощ в София. От тях 200 са били за коронавирус инфекция. При налични 18 линейки в дневната смяна, това прави по 3.5 адреса на час. За това време линейките не могат да се придвижат само от адрес до адрес, пък камо ли да преглеждат пациенти.

Говорител на Спешна помощ в София: 418 повиквания за Ковид вчера, лекарите изнемогват

Сметката представи в студиото на БНТ говорителят на Спешна помощ в София Катя Сунгарска. Така вечерта дневната смяна е оставила на нощната смяна 101 адреса за ковид. Сунгарска подчерта и че според протокола след всеки един адрес за коронавирус линейката се прибира за дезинфекция, която трае един час. С ресурса обаче на Спешната помощ не може да се отделят екипи само за коронавирус.

От началото на пандемията всички колеги работят извънредно в помощ на колегите си, увери Сунгарска.

Катя Сунгарска обясни и защо се случва линейки да обикалят от една болница до друга — свободните легла са малко, по 1-2 в болница, докато линейката се придвижи до съответната болница, това легло и тези две легла вече са заети. Докато отидем до другата болница се оказва че и тя е на същия хал. С наличния ресурс се прави и невъзможното, подчерта Сунгарска.

Продължава и викането на спешна болница заради паника или от желание за спокойствие. Подават се фалшиви сигнали или симптомите се описват грешно, за да дойде линейка. Сунгарска даде пример — сигналът е за температура близо 39 градуса и затруднено дишане, а на място лекарите установяват малко над 37 градуса и обикновена кашлица.

«Ако продължава това — системата може да колабира. Непрекъснато се викат линейки за спокойствие на хората.»

Това е безотговорно поведение от страна на всеки един гражданин, според Катя Сунгарска:

«Не си даваме сметка, че зад числата стоят човешки съдби.»

«Ние сме от едната страна на бариерата като общество. Лекарите изнемогват и не може да се издевателства над тях.»

Катя Сунгарска заяви, че не се обръща към сънародниците си като апел, а по-скоро като предупреждение: Всеки е отговорен за това, което се случва. За това, което се случва, виновните не са само лекарите, линейките, болниците, политиците, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...