България не празнува Хелоуин, България почита Деня на будителите. «Двора на Кирилицата» възражда българския дух

31 октомври 2020-Нюз Фронт.

«Голи са народите без книги, немощни да се борят без оръжие с противника на нашите души”- Епископ Константин Х век.
Няма народ като нашия, в чиято история словото, писмеността и духовността да са имали такава съдбовна роля.

1 ноември- ден, в който отдаваме почит към славното дело на предците ни, към онези книжовници, светци, мъченици, герои, които посвещават целия си живот, за да разпространят искрата на знанието.

Онези, които са будили душите за светлина и знание, и са преминали през най-тъмните и страшни страници от историята ни, за да оставят нетленно наследство и завет: да пазим и почитаме това велико дело, което трябва да бъде продължено, защото България носи мисията да бъде държава на духа, а не народ, следващ чужди, съмнителни ценности.

Такова напомняне за величието на българския дух оживява в « Двора на Кирилицата», като жив урок по родолюбие, пазещ най- съкровените достижения на православието.

 

България не празнува Хелоуин, България почита Деня на будителите. «Двора на Кирилицата» възражда българския дух

Именно, в Плиска- първопрестолната столица на България, днес е въздигнат паметник на писмеността и просветителското дело, единствен по рода си храм на буквите, изграден с дълбока почит и уважение към българския народ, паметник, който да ни напомня голямата отговорност завещана от дедите ни.

Затова, днес » Дворът на Кирилицата», създаден от съвременният будител Карен Алексанян, се превръща в нов притегателен център на духовността и възраждането на българският дух, свещено място, което ни връща към корените ни.

Именно тук, българите ще се съберат на 1 ноември, за да отдадат почит към делото на будителите, защото няма по-подходящо място, което да носи толкова много послания и величие, място, което излъчва гордост и носи надежда за бъдещето ни.

България не празнува Хелоуин, България празнува празниците, които пазят многовековното духовно наследство оставено от тези, на които дължим това, че ни има днес като народ.

Чест и слава, вечна слава
Вам будители народни!
Ваш’та памет вдъхновява
към дела за светли дни

Горди сме с история славна,
горди сред славянски род.
С Кирил и Методий пламна
пламък светъл на възход.
С писмена към нов живот

( Из първият химн на народните будители, автор Добри Христов)

1-ви ноември- денят в който почитаме предците си, онези, които са пробуждали умове и сърца, отдавайки целия си живот на просветителското дело.

Книжовници, мъченици, светци, истински Герои оставили ни огромно и славно минало, с което да се гордеем.

Онези, които са вдъхвали живот  и душа в думите и посланията, за да ни водят със светлината на знанието и мъдростта през вековете. 

В далечни манастири бледи монаси при светлината на вощеницата нижат букви за чест и слава   на българския род…

Преди Освобождението на този ден е отдавана почит на Свети Иван Рилски- молител пред Бога за българския народ и покровител на всички християни. А предците ни са учили азбуката като молитва и са произнасяли думите като блогослов.

Ето такъв дух носи народа ни, и това ни напомня урокът по родолюбие на Карен Алексанян, 

който разказва «Дворът на Кирилицата», всеки ден в първопрестолна Плиска, където някога Хан Аспарух забива копието си и казва » Тук ще бъде България!»

Именно на това особено и свято място, прочувствало душата на България, ние наследниците на това наследство и всички, които се горедят да се наричат българи ще посрещнем

1 ноември — Денят на Будителите, а не чуждопоклонническия Хелоуин.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...