WP: Русия удари протурските джихадисти в Сирия

Въздушните удари в северозападна Сирия убиха 35 бойци от бунтовническата групировка «Фейлак аш-Шам». Говорителят на Въстаническата национална армия, която е подкрепена от  Турция, обвини Русия. Тази атака е едно от най-сериозните нарушения на прекратяването на огъня, въведено през март, пише WP.

Превод от The Washington Post: 

WP: Русия удари протурските джихадисти в Сирия

Въздушните удари над протурския бунтовнически лагер в Северозападна Сирия убиха и раниха десетки бойци в понеделник. Това съобщи представител на бунтовническата групировка, според който броят на загиналите и ранените е над 170 души.

Въздушни удари убиха 35 бойци от бунтовническата групировка «Фейлак аш-Шам», част от подкрепяния от Турция «Национален фронт за освобождение», коалиция от опозиционни сили в северозападна Сирия, съобщи един от членовете на групировката. Още 77 души са ранени.

Русия обвинява «Фейлак аш-Шам», че групировката е изпратила част от бойците си като наемници в Либия и Азербайджан, за да се борят в интерес на Турция срещу силите, подкрепяни от Русия.

Според думите на майор Юсеиф Хамуд, представител на въстаническата национална армия, която е подкрепена от Турция и която влиза в състава на «Националния фронт за освобождение», този въздушен удар е бил едно от най-сериозните нарушения на режима на прекратяване на огъня, въведен през март в резултат на споразуменията между Турция и Русия.

Хамуд заяви, че въздушният удар е извършен от руски самолети, излетели от голямата руска авиобаза в Хмеймим в провинция Латакия в северозападна Сирия. Според руската държавна информационна агенция Sputnik обаче въздушният удар е извършен от самолети от сирийските ВВС.

Съперничеството между Русия и Турция ескалира, тъй като турският президент Реджеп Тайип Ердоган разширява сферата на военните действия и влияние в чужбина, включително в региони, където Москва също преследва собствените си интереси. През последните няколко години основната област на турско-руското съперничество беше обедняващата и контролирана от бунтовниците провинция Идлиб в северозападна Сирия. Миналата година Русия подкрепи опита на сирийското правителство да си върне контрола над провинцията, а Турция отговори, като подкрепи бунтовническите групировки и изпрати свои войски там, за да осуети руско-сирийското настъпление.

Бойните действия между Азербайджан и Армения за спорната територия Нагорни Карабах също доведе до търкания между Русия, която е обвързана от договор за взаимна сигурност с Армения, и Турция, която предоставя мощна военна подкрепа на Азербайджан.

Руските власти разкритикуваха Турция за изпращането на сирийски наемници за участието им в бойните действия на страната на Азербайджан, заявявайки, че в резултат радикални ислямистки бойци могат да проникнат в Русия. Турция отрича да е изпращала наемници.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?next_url=https%3a%2f%2fwww.washingtonpost.com%2fworld%2fmiddle_east%2fsyria-russia-airstrike-rebels-turkey%2f2020%2f10%2f26%2f59be5d0e-1782-11eb-8bda-814ca56e138b_story.html

Коментари:

Зареждане ...