Süddeutsche Zeitung: «Търпението на Германия спрямо Навални свърши»

«Зюддойче» публикува писма на читатели, изпратени в отговор на публикациите за Навални и Герхард Шрьодер, когото опозиционният лидер нарече „момче на Путин“. Германците не са впечатлени от разкритията на Навални: те са възмутени от неговите ксенофобски възгледи, както и от двойния морал на германските власти.

Превод от Süddeutsche Zeitung, Германия: 

Süddeutsche Zeitung: "Търпението на Германия спрямо Навални свърши"

Ролята на бившия канцлер отдавна е противоречива. Но след като руският опозиционен лидер Алексей Навални нарече Шрьодер „момче на Путин“, дискусията пламна с нова сила и мненията на гражданите по този въпрос са много различни.

«Търпението свръши»

Ето как реагират читателите: 

Злоупотребява с правото си на гост в Германия

След като обиди бившия канцлер Шрьодер, наричайки го «момче на Путин», Навални грубо потъпка правото си на гост в Германия. Като гост на страната ни, според мен, той няма право да се намесва във вътрешната ни политика. Лично неговите открито националистически и ксенофобски изказвания повдигат големи въпроси пред мен. В същото време аз, разбира се, осъждам опитите за покушение над живота му, по отношение на които руското ръководство най-накрая трябва да изрази ясна позиция. (позицията на руското ръководство е пределно ясна, бел.ред.)

Волфганг Хайнц, Бад Кронинген

Двоен морал и наивност

Покушението върху живота на Навални е осъдително, но все още не е разследвано. Фактът, че германските правоприлагащи органи очевидно не желаят да си сътрудничат с руснаците, по никакъв начин не улеснява тази задача. По същия начин германските власти и медиите според мен демонстрират двойни стандарти при разследването на убийството в Тиргартен. В крайна сметка, когато в западните демокрации се извършват убийства на техните заклети противници, особено терористи, това, разбира се, е за съжаление, но едва ли е осъдително. Агресорите знаят рисковете, които поемат.

Когато Герхард Шрьодер залага на Путин, струва ми се, че това е по-реалистично и по-за предпочитане от показната наивност, с която Süddeutsche Zeitung подкрепя този злополучен Навални.

Ако той дойде на власт в Москва, такива неща като национализъм, хомофобия, антисемитизъм и ксенофобия, които вече присъстват в руското общество, ще се умножат.

Юрген Шарф, Пулхайм

Герхард Шрьодер беше един от най-добрите канцлери, които Германия имаше. Програмата му за 2010 г. спомогна за съживяване на икономиката и на Ангела Меркел не й оставаше нищо друго, освен да пожъне плодовете. Шрьодер се занимаваше с реална политика и представляваше интересите на Германия.

Всъщност Германия трябва да бъде максимално заинтересована от добрите отношения с Русия, както и с нейния президент Владимир Путин.

Според мен твърденията, че Путин е наредил Навални да бъде отровен и стои зад убийството в Тиргартен, са просто нелепи и смешни. Руският президент има достатъчно много важни неща, които трябва да свърши, а освен това тези изявления не са доказани по никакъв начин. Германия винаги иска да бъде образцово-показателна правна и високоморална държава. Но в правовата държава съществува презумпцията за невинност, което означава, че докато не бъдат представени доказателства, Путин не може да бъде заподозрян в поръчката на което и да е убийство.

Петер Фенд, Марктобердорф

Навални не е добър пример за подражание

Навални призовава за бойкот на Русия, иска отговор от Путин, призовава за спиране на „Северен поток 2“ и нарича бившия федерален канцлер Шрьодер „момче на Путин“. Германските политици, започвайки с Меркел и завършвайки с Маас, буквално го провърнаха почти в светец.

В този случай би било необходимо да се отделят различните факти един от друг. Ето първият факт: извършен е злодейски опит за покушение срещу Навални и извършителите трябва да бъдат наказани. Но само че те трябва да бъдат открити и вината им трябва да бъде убедително доказана. Тук няма какво да обсъждаме.

Но има едно „но“: в момента не се знае кой е извършил покушението, така че е неприемливо да се твърди, че извършителят е свързан с Путин. Това е единият спорен момент.

Факт втори: Алексей Навални не е много подходящ за ролята на модел за подражание, както се опитват да го представят. В края на краищата той не само критикува олигарсите и корупцията, но и „оправдава неприкритата ксенофобия“, както MDR и Deutsche Welle вече писаха през 2017 и 2018 г.

Навални, без да има доказателства, твърди, че „всяко второ тежко престъпление в Москва е извършено от мигранти“. Когато имаше нужда от това, Навални участваше в „руския марш”, организиран от крайно десни националистически и ксенофобски сили. И ако в Русия той говори с гордост за подобни дейности, на Запад в същото време предпочита да мълчи за това.

Неговата дейност като политик повдига големи въпроси.

Волфрам Залцер, Нойщад-Кобург

Петя Паликрушева

Източник: https://www.sueddeutsche.de/kolumne/gerhard-schroeder-roulette-mit-russland-1.5092611?print=true

Коментари:

Зареждане ...