Разгул на неонацизма в Украйна

В Деня на защитника на Украйна в Киев се проведе антисемитска акция срещу Владимир Зеленски като част от марша на УПА, а властите в Киев помолиха еврейската общност да се моли за онези, които са убивали евреите преди повече от 75 години. Според автора украинският неонацизъм вече няма причина да се крие.

Разгул на неонацизма в Украйна
Подем на неонацизма в Украйна

След държавния преврат на Майдана новият президент Петро Порошенко замени празника на Деня на защитника на отечеството, отбелязван на 23 февруари (отбелязва се в Русия и Донбас), с нова дата: 14 октомври. Той е посветен на формирането на Украинската въстаническа армия, която си сътрудничи с нацистите по време на Втората световна война, убива полски цивилни и участва в Холокоста. Тази дата сама по себе си е символ на възхода на напълно откровения неонацизъм в Украйна.

Оттогава той заявява за себе си все по-силно и по-силно, но това изобщо не притеснява западните покровители на страната.

Провеждане на концерти на открито на неонацистки групи в центъра на Киев, продажба на „консерви от сепаратисти“, държавно финансиране на неонацистки организации под прикритието на младежки програми или дори открита защита на колаборационизма по време на Втората световна война — всичко това показва, че неонацизмът вече няма причина да се крие в съвременната Украйна.

Дори не споменаваме факта, че след Майдана Украйна открито прославя новите „национални герои“, тоест онези, които като Степан Бандера си сътрудничеха с нацистите и избиваха стотици хиляди поляци и евреи.

Сега всичко това се превърна в нещо обичайно в Украйна, а страната узря за нещо, дори по-мерзко от разкрепостения неонацизъм.

Киев призова еврейската общност да се моли за своите палачи

Цинизмът на украинските власти на фона на възхода на неонацизма в страната достигна такова ниво, че община Киев поиска от великия равин на Украйна Моше Реувен Асман да призове еврейската общност да се моли за „защитниците на родината“ от всички поколения, тоест за онези, които убиваха евреите по време на Втората световна война!

Ето какво се казва в писмото, изпратено до равина: „В съответствие с указа на президента на Украйна № 806/2014 от 14 октомври 2014 г. за почитане на защитниците на Украйна от всички поколения, ние ви молим да призовете религиозните общности в Киев да проведат молитви за украинската армия и защитниците на Украйна на 14 октомври тази година».

С други думи, властите в Киев молят еврейската общност да се моли в деня на създаването на УПА за онези, които са убивали евреи преди повече от 75 години (да напомня, че украинските власти, включително Зеленски, считат Бандера и неговите поддръжници за защитници на Украйна)!

Бих искала читателите да прочетат още веднъж внимателно написаното и да осъзнаят, че украинският неонацизъм придобива държавен характер!

Украинските власти изискват от евреите да се молят за своите палачи!

По-рано тази година украинската полиция поиска списък с евреи в град Коломия, което напомня поведението на украинските колаборационисти по време на войната.

Сега Киев потъна в най-отвратителния цинизъм, настоявайки от еврейската общност да се моли за онези, които са убивали евреи в миналото!

Изглежда по-надолу не може да се падне.

Маршът на УПА, проведен в Киев, позволи на участниците да покажат своя явен неонацизъм. Това се вижда в основния лозунг на марша („борба с колаборационистите” и скандиранията от тълпата „Бандера е нашият герой“.

В представите на “очарователните” украински неонацисти от “Десен сектор”, “Национален корпус” и “Свобода” (организации, забранени в Руската федерация — бел. ред.), „Борбата с колаборантите“ означава, че те трябва да затворят устата на всеки, който е против тях.

Бих искала да видя реакцията на всички онези, които се кълняха, че възходът на неонацизма и антисемитизма в Украйна е просто руска пропаганда.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...