Необходимо ли е провеждане на антитерористична операция в Нагорни Карабах?

30 октомври 2020-Нюз Фронт.

Официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова коментира възможността за провеждане на антитерористична операция в Карабах от Русия.

Напомняме, че председателят на комисията по международни въпроси на Съвета на Федерацията Константин Косачев поясни на 20 октомври, че Русия може да се намеси в конфликта в Нагорни Карабах при условии, че властите на Армения се обърната официално към РФ с такова искане.

 

Необходимо ли е провеждане на антитерористична операция в Нагорни Карабах?

Според сенатора арменските власти трябва официално да уведомят руските власти, че сирийски бойци се бият на територията на Нагорни Карабах, а в този случай Русия може да обяви началото на контратерористична операция в този регион на Кавказ.

По-рано арменският премиер Никол Пашинян в интервю за ТАСС заяви, джихадисти от сирийски терористични групировки, участва в момента във войната срещу Нагорни Карабах, и представляват непосредствена заплаха за Русия.

По думите му именно заради този факт Руската Федерация „има легитимно право и основания да реагира на тази ситуация“.

„Изявленията на Косачев не се нуждаят от допълнителни коментари, те винаги са издържани и, струва ми се, тук няма какво да се добави.Военните експерти и представители на съответните ведомства държат този въпрос под строг контрол, той ни притеснява, говорихме за това, включително публично, но мога да ви уверя, че непубличната работа се извършва много активно, тъй като това е сериозен проблем за нас “, коментира Мария. Захарова.

 

По повод некоректните изявления от страна на Турция, Мария Захарова отбеляза, че трябва да се изхожда от позицията на Москва, която остава неизменна.

В речта си в азербайджанския Мили Меджлис, председателят на турския парламент М. Шентоп заяви, че «днес е възможно да се констатира „мозъчната смърт“ на Минската група на ОССЕ

Цитата:

«Към днешна дата Минската група не е излязла с нито една реална инициатива за разрешаване на проблема».
Как руското външно министерство оценява подобно изявление на Турция в момент, когато в Нагорни Карабах се води активна работа по прекратяване на огъня?

Сега се правят много изявления във връзка с урегулирането на ситуацията в Нагорни Карабах.

Невъзможно е да се коментират всички зааявления.
Мисля, че трябва да изхождаме от различна тактика — от официалната позиция на Москва по този въпрос.
А позицията ни остава неизменна и вие всички я знаете много добре. И тази позиция е подкрепена с конкретни стъпки и действия.

Външно министерство РФ относно позицията на Русия по отношение на подкрепата на Турция за една от страните в арменско-азербайджанския конфликт

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...