Натрапената русофобия отслабва Европа

Докато Джо Байдън обещава да въвлече ЕС в голяма антикитайска авантюра, самите европейци и до днес берат плодовете от предишната разрушителна кампания.

Натрапената русофобия отслабва Европа

През 2014 г., когато западните страни започнаха да налагат антируски санкции, експертите в унисон твърдяха, че руската икономика няма да издържи на такъв колосален натиск. Сега става ясно, че очакванията са твърде преувеличени, пише американското издание на «The Duran».

От 2014 до 2018 г. Русия всъщност е загубила 6% от БВП, или 200 милиарда долара. Само щетите от западните санкции се оценяват на 6,3 милиарда, от които европейските ограничения възлизат на 2,4 милиарда. В същото време през 2014 г. цените на петрола паднаха от 115 долара за барел на 30 долара, което изигра ключова роля за свиването на руската икономика.

Противно на всички изявления на политици, антируските санкции бяха и остават формалност. Големите западни компании продължават да работят с Русия, Русия не е изключена от световната търговия със суровини и петролни продукти.

Изданието отбелязва, че дори Украйна купува руски газ, „въпреки че постоянно говори за агресията на Кремъл“. Доставките на руски петрол за САЩ през първата половина на 2020 г. възлизат на 9,1 милиона тона — рекордна цифра за целия период на наблюдение.

В същото време малките европейски предприятия страдат от санкциите. Проблемът е ясно изразен в машиностроителната индустрия в източните земи на Германия, където търговията с Русия от 2013 до 2018 г. е намаляла средно с 28,7%.

„Това не са големи концерни, всичко това са средни предприятия и загубите, които те понасят, са от голямо значение за тях“, каза Майкъл Хармс, председател на Източния комитет на германската икономика.

Полските фермери също страдат от санкциите. Рекордната реколта от ябълки през 2019 г. би могла да им донесе добра печалба, но стойността им на едро е спаднала с 20%.

„Процесът на навлизане на нови пазари е доста сложен и бих се осмелил да предположа, че никой нов пазар няма да замести напълно руския“, казва Мирослав Малишевски, ръководител на Асоциацията на полските производители на плодове.

Пандемията на коронавируса само изостри проблема. От друга страна, пише The Duran, безпрецедентната криза принуждава страните към методи за икономическо възстановяване, което означава, че европейските правителства могат да установят отношения с Русия на взаимно изгодни условия.

Отмяната на поне част от санкциите ще позволи на европейските предприемачи да се възстановят по-бързо от шока, се казва в статията. Вероятността от подобен сценарий обаче е изключително малка, а междувременно Джо Байдън заплашва Европа с нова авантюра. Администрацията на САЩ натрапи на Европейския съюз антируска кампания. Сега демократите искат да използват европейците, за да окажат натиск върху Китай.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...