Микродронове: Новото руско супероръжие

Изглежда, че руската военна екипировка «Ратник» е разработена и въведена в експлоатация съвсем наскоро, но руското министерство на отбраната вече разработва нов обещаващ боен комплект, който ще бъде интегриран с ударни микродронове. Руските войници скоро могат да се сдобият със супер оръжие, заключава авторът.

Превод от The National Interest, САЩ:

Микродронове: Новото руско супероръжие

Руските военни разработват ново поколение военна екипировка, която може да бъде интегрирана с нови микродронове. Тази техника е предназначена да повиши информираността на войника за ситуацията, да му помогне да изпълни бойната задача, да сведе до минимум физическите усилия и да намали риска за живота.

Микродронове: Новото руско супероръжие

Какво трябва да се запомни. Такова оборудване може да бъде интегрирано с микродронове, които ще бъдат свързани към автоматизираната система за управление на тактическо ниво. Те ще могат да осигурят предаването на изображения от бордовите камери на безпилотни летателни апарати до каската на войник или към очила му. Също така ще бъде възможно предаването на карти на райони и друга важна информация. Това ще бъде удачно решение за бойното поле — като интелигентните очила на Google Glass.

ТАСС съобщи, че руският «Ростех» разработва система за бойна екипировка от ново поколение, наречена «Сотник», която ще замени оборудването «Ратник». С това се занимава едно от дъщерните дружества на Ростех — Централният научноизследователски институт за прецизно машиностроене.

Руското военно командване планира да достави първата партида екипировка «Сотник» на специалните части до 2025 г. Пет години по-късно цялата армия ще бъде оборудвана с него.

Микродронове: Новото руско супероръжие

Част от оборудването вече е налице, включително обувки срещу мини и специална материя, която предпазва войника от откриване в инфрачервената светлина, което го прави практически невидим за термичните сензори. Има и друга тъкан, която намалява радиолокационната ефективност.

Очаква се бойната екипировка «Сотник» да включва ново стрелково оръжие и боеприпаси.

Петя Паликрушева

Източник: https://nationalinterest.org/blog/reboot/new-micro-drones-russias-next-super-weapon-171275

Микродронове: Новото руско супероръжие

Коментари:

Зареждане ...