Кремъл се въздържа да коментира възможността за въвеждане на руски миротворци в Карабах

30 октомври 2020-Нюз Фронт.

Прес-секретарят на руския президент Дмитрий Песков се въздържа да отговори на въпроса дали държавният глава на Русия Владимир Путин в хода на контактите си с ръководството на Армения и Азербайджан е обсъждал възможността да въведе руски миротворци в зоната на конфликта в Нагорни Карабах.
Този въпрос беше зададен на представителя на Кремъл по време на среща с журналисти.

 

» В контактите между президента с колегите от Баку и Ереван бяха засегнати най-широк спектър от аспекти, свързани с възможното урегулиране,» отговори Дмитрий Песков.

Кремъл се въздържа да коментира възможността за въвеждане на руски миротворци в Карабах

В същото време прес-секретарят на президента на Русия подчерта, че „всички миротворци се въвеждат в зоната на конфликта само със съгласието на двете страни“.

Отговаряйки на въпроса дали Русия все още е готова да изпрати своите миротворци в случай на получаване на съгласието на всички страни в конфликта, Дмитрий Песков заяви:

„Не бих се впуснал в евентуални разсъждения по този въпрос“.

 

По-рано премиерът на Армения Никол Пашинян заяви в интервю за британския Daily Telegraph, че въвеждането на руски миротворци в зоната на конфликта в Карабах може да бъде оптималното му решение.

 

«Аз съм за разполагането на руските миротворци в зоната на конфликта.
Но проблемът е, че разполагането на руските миротворци в зоната на конфликта трябва да бъде приемливо за всички страни в конфликта», каза Никол Пашинян в интервю за вестник в Ереван.

 

По-рано в Азербайджан беше заявено, че Баку не се отказва от въвеждането на наблюдатели или миротворци, но ще постави някои условия.
Президентът на Азербайджан заяви още, че има «много въпроси, свързани с Нагорни Карабах, които трябва да бъдат решени и Азербайджан трябва да е страната, която да взема ключово решение «.

 

Напомняме, че военните действия между Армения и Азербайджан бяха възобновени на 27 септември 2020.

Азербайджанските войски започнаха офанзива „с цел прекратяване на арменската окупация“. В Ереван офанзивата на Азербайджан беше наречена „обявяване на война на целия арменски народ.

 

Продължаваме да следим обстановката и да ви информираме, очаквайте подробности в развитие.

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...