Внимание! 102 % ръст на заболеваемостта, 50 % ръст на починалите

Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който днес пое седмичния брифинг за епидемичната ситуация у нас. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е в карантина след контакт със заразен.

Внимание! 102 % ръст на заболеваемостта, 50 % ръст на починалите

Далеч сме от изграждането на колективен имунитет, по думите на Пенков.

Със 102% е седмичният ръст на заболеваемостта. България е на 21 място в ЕС и на второ място по заболеваемост на БалканитеНяма зелени зони от коронавируса на територията на страната.

Нараства и броят на починалите. Само за седмица ръстът е 50%. Най-високият дял на починалите е във възрастта над 70-80 години. При по-възрастните болестта протича по-тежко и често летално.

Тревожен ръст се забелязва при лицата, приети за болнично лечение, изтъкна той.

Над 2000 са заразените медици в страната. 37% са заразените лекари, а 33% са медицински сестри.

Ръст на заразените се отчита обаче във всички възрасти. Серозни увеличение има при заразените ученици в гимназиален и прогимназиален етап, стана ясно още от думите на Бойко Пенков. Младите често се заразяват заради активния им начин на живот.

Целта ни е рязката крива да бъде пречупена — и по заболеваемост и разпространение, и по смъртност.

Ако пречупим кривата, задържим на плато и тръгнем надолу, тогава всички ще сме спокойни, както ние, така и вие, коментира Бойко Пенков и призова мерките да се спазват.

Директорът на «Пирогов» професор Асен Балтов посочи, че на лекарите им става все по-трудно. Спешните отделения изнемогват. Нека заедно да се преборим с коронавирусната инфекция, призова той. Дифузното разпространение на заразата ще продължи, по думите му. Спазвайте мерките и бъдете по-дисциплинирани, настоя още Балтов.

Той прогнозира, че в следващите 7 до 10 дни броят на настанените в болници ще стигне до 4000. Задължително е и частните болници да открият отделения за лечение на коронавирус.

Коментари:

Зареждане ...