Гуанча, Китай: Позицията на Путин е великолепна!

СТАРТ III, последният договор за контрол на оръжията, подписан от САЩ и Русия, приключва през февруари. Досега преговорите за неговото удължаване не дадоха резултати. Америка настоява да включи Китай в новия договор. Путин има различно мнение по този въпрос, което е високо оценено в Поднебесната.

Превод от Гуанча, Китай: 

Гуанча, Китай: Позицията на Путин е великолепна!

Тъй като Договорът за СНВ III изтича през февруари следващата година, САЩ и Русия продължават да се препъват в преговорите дали да подновят последния оставащ договор за контрол над въоръженията.

Правителство на САЩ непрекъснато предлага условия, които поставят Русия в трудна позиция, дори да не изглеждат неприемлива за нея. За да постигнат собствените си цели, САЩ продължават да настояват Китай да «сключи споразумението» и твърди, че Китай трябва да се присъедини към тристранните преговори за контрол на въоръженията между САЩ и Русия.

По време на видеоконференцията на 17-ата годишна среща на Международния дискусионен клуб Валдай руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не се противопоставя на присъединяването на Китай към СТАРТ III, но също така подчерта, че ако Китай трябва да се присъедини към този договор, тогава е необходимо да не се забравя, че Великобритания и Франция също имат ядрени оръжия и те също трябва да участват в преговорите.

„Позволете ми, но ако се стремим да включим Китай в този процес и подписването, но защо само Китай? Къде са другите ядрени държави? Къде е Франция, която току-що, както пресата съобщи, е изпробвала поредната система за крилати ракети от подводница? Това също е ядрена сила. Великобритания също», добави Путин.

«Има и други ядрени сили, които официално не са признати за такива, но целият свят знае, че притежават ядрени оръжия.»

Във видеоконференцията Путин също така заяви, че Русия не е против присъединяването на Китай към Договора за мерки за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения, но САЩ трябва самостоятелно да се ангажират с диалога с Китай по този въпрос, вместо да прехвърлят отговорността върху Русия.

По въпроса за ядрените оръжия на Китай Путин призова международната общност да зачита позицията на Китай.

Руският президент заяви, че Китай е повдигнал законен въпрос, защо трябва да ограничава или «замразява» своето неравенството спрямо САЩ и Русия в ядрените способности? Това е суверенно право на Китай.

На редовната си пресконференция на Министерството на външните работи говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян отбеляза, че Путин се е изразил великолепно. Позицията на Китай, че не възнамерява да участва в така наречените тристранни преговори за контрол на въоръженията между себе си, САЩ и Русия, е ясна и последователна. Тази позиция също е широко разбирана и подкрепена от международната общност, включително от Русия.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.guancha.cn/internation/2020_10_23_569071.shtml

Коментари:

Зареждане ...