The Times: Eвропа се готви за смъртоносна зима, а Изтокът вече се изправи на крака

Коронавирусът създаде нова пропаст между Запада и Изтока. Докато Западна Европа страда, Източна Азия се радва на плодовете на безмилостното, но ефективно потискане на пандемията. Авторите си задават въпроса: какво направиха те, а ние не можахме? Отговорите са нееднозначни и често неочаквани.

Превод от The Times (Великобритания):

The Times: Eвропа се готви за смъртоносна зима, а Изтокът вече се изправи на крака

Миналата седмица Франция наложи вечерен час в големите градове, Испания затвори барове и ресторанти, италианските лекари се оплакаха от нарастващия натиск върху болниците, а Чехия затвори училищата. Ангела Меркел предупреди за предстояща «катастрофа» в Германия, а Великобритания се мята между хаоса и кризата.

В Източна Азия и Тихия океан нещата стоят съвсем различно. Икономическите, културните и спортните дейности се възстановиха в Китай, Япония, Южна Корея, Сингапур, Виетнам, Тайван и Тайланд. В Индонезия, Малайзия и Филипините честотата на заболеваемостта все още е висока, но пикът е изгладен.

Дори китайският град, където коронавирусът се появи за първи път през декември миналата година, преживява бързо възраждане. Миналата седмица членове на филхармоничния оркестър на Ухан се представиха на първия фестивал за класическа музика от януари. Женският футболен отбор на Ухан спечели националното първенство. Нов международен въздушен товарен маршрут свързва Ухан и етиопската столица Адис Абеба. Предаденият на болницата стадион се върна към първоначалното си предназначение и 7,5 хиляди фенове вече гледаха баскетболен мач там.

Всичко това просто пропаганда ли е, целяща да смути Запада?

Или е гордост, че Китай се е отървал от вируса, който малко европейски държави могат да сдържат? Във всеки случай контрастът в реакциите повдига неудобни въпроси относно задаващите се перспективи за мъчителна зима в Европа.

Какво направиха те, а ние не можахме?

Вината за пандемията е на Китай и изобщо не е изненадващо, че той успя да се справи с вируса, защото това е комунистическа диктатура и хората правят каквото им се казва.

По принцип така обикновено обяснява Западът какво се случва. Междувременно Европа се озова във война със себе си заради целия този дебат дали карантината работи, дали си струва да се носят маски, да се отварят ли училища и да се затварят ли границите.

„В източните страни властите имат голям авторитет“, казва д-р Джулиан Танг, клиничен вирусолог от Университета в Лестър, който е работил в Хонконг и Сингапур.

«Ако бъдат помолени за нещо, тогава повечето хора ще се подчинят.»

В същото време на Запад „протестите и споровете са много по-чести“, каза той.

«Поради това въвеждането на всяка инструкция или стратегия е по-бавно, «демократичният» подход позволява на вируса да се разпространява много по-бързо.»

След епидемията на Сарс носенето на маски стана популярно в Азия. В Хонконг границите незабавно бяха затворени и бяха въведени задължителни тестове и карантина за влизащите. Всички, които имаха положителни тестове, биваха откарвани в болници, а техните роднини и пътници, с които са контактували, бяха изпратени в специални хотели за карантина. Гривни за проследяване бяха раздадени на тези, които влизаха с отрицателен тест, те бяха „усърдно“ наблюдавани, казва Грифитс.

«Сравнете това с мерките за карантина на британските летища.»

Карантината в Ухан продължи 76 дни, нямаше обществен транспорт и движението на населението беше «силно ограничено», пише изданието The Lancet.

«Десетки градове наложиха ограничения, които позволяваха само на един член на семейството да напуска къщата на всеки няколко дни, за да купува провизии.»

Пекин реагира много сурово на всички признаци на избухването на коронавируса. Когато Кингдао съобщи за нови 12 случая този месец, властите тестваха всичките девет милиона жители. През август Ухан беше домакин на огромно парти около басейн като част от тържествата, за да отпразнува победата си над коронавируса. Когато това се случи, държавната медия Global Times не можа да устои и раздразни Запада, пишейки:

„Грубите профилактични мерки имат последствия“.

Централизираното вземане на решения и послушното население допринесоха за нарастващото разделение между Запада и Изтока по отношение потискане на пандемията. Междувременно експертите не се съмняват, че Западът би могъл да се справи по-добре.

„Сега имаме резултатите от няколко проучвания, използващи различни модели. Установихме, че ако някои западни страни бяха въвели карантината поне седмица по-рано, ефектът щеше да бъде поразителен“, казва професор Мартин Маккий от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.thetimes.co.uk/edition/news/as-europe-prepares-for-a-deadly-winter-the-east-is-back-on-its-feet-how-did-they-do-it-gww56z298

Коментари:

Зареждане ...