Русия с конкретно предложение към НАТО

Русия предложи на страните от НАТО да се проведат насрещни инспекции на ракетните установки — на руската 9M729 и американската Mk 41.

Русия с конкретно предложение към НАТО

Това съобщи замминистърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Както отбеляза дипломатът, неотдавнашното изявление на руския президент Владимир Путин за ситуацията около ДРСМД съдържа редица важни компоненти.

«Първият компонент — това е предложението да се провери липсата на ударни средства в пусковите установки Мк 41, които САЩ имат в Европа, в съчетание с нашата готовност да покажем, че в Калининградска област липсват ракетите 9М729», цитира думите му ТАСС.

Той припомни, че Русия не признава нарушенията, които, според твърденията на САЩ, тя е извършила, създавайки такава ракета.

«Но, независимо от това, в интерес на укрепването на европейската сигурност предлагаме да се проведат насрещни инспекции», добави той.

По-рано Путин заяви, че Русия е готова да не разполага ракетите 9M729 в ​​европейската част на страната, при условие на взаимни стъпки от страна на НАТО.

Държавният глава на Русия също така предложи да се разгледат конкретни варианти за мерки за взаимна проверка, за да се премахнат съществуващите опасения.

През октомври 2018 г. руското външно министерство изрази загриженост относно наземното разполагане на американските пускови установки Mk-41 в Румъния и Полша.

Дмитрий Полянски, изпълняващ длъжността постоянен представител на Русия към ООН, отбеляза, че Mk 41 в Румъния може лесно да бъде преобразуван за изпитаните «Томахоук».

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...