Радев горд с русофобията: «Върнах се със знамето на „Три морета“, въпреки огромната съпротива на правителството»

Правителството предлага разоряващ бюджет за следващата  година  и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури и без обосновка на резултатите от тези харчове. Това заяви държавният глава Румен Радев на полевия учебен полигон „Корен», където днес присъства на демонстриране на способности на тактическо учение “Балканска стена 20”.

Радев горд с русофобията: "Върнах се със знамето на „Три морета“, въпреки огромната съпротива на правителството"

 

Държавният глава изрази опасенията си, че бъдещите поколения ще бъдат натоварени с погасяването на дългове, с които настоящото управление „си купува спокойствие и власт с парите на гражданите“. Румен Радев предупреди за опасната тенденция средствата на данъкоплатците да бъдат разходвани непрозрачно, а чрез бюджетното планиране изкуствено да се създава бюджетен излишък, който се използва безконтролно:

„Огромни харчове без обществени поръчки от изключение се превръщат в правило, а хаосът – в норма. Примери – много, колкото искате. Затова трябва най-сетне да има обществено внимание, защото това са нашите пари. Това са пари и на нашите деца и внуци“.

Свидетелства за злоупотреби по думите на Румен Радев са милиардите, похарчени за магистрали с изключително съмнително качество и без обществени поръчки, и средствата, безотчетно отпуснати за язовири.

„Отдавна настоявам „Автомагистрали“ да публикуват на кого плащат, защо, по какви технически задания, по какви критерии, каква гаранция има. До момента упорито се отказва тази информация“, заяви държавният глава.

В отговор на въпрос за наложената му и отменена карантина, президентът посочи, че изпълнява всички санитарни изисквания, регламентирани от единствения оторизиран и компетентен орган – Регионалната здравна инспекция:

„И преди, и след Талин, всичките ми тестове са отрицателни. Чувствам се в отлично здраве. Спазвам стриктно предписанията на РЗИ. Няма да участвам повече и да коментирам режисирани интриги“.

Държавният глава подчерта, че скалъпеният скандал около посещението му в Естония има за цел именно да отклони общественото внимание от предложения от правителството разоряващ бюджет за следващата година.

Запитан за посещението си в Естония, президентът коментира, че то е приключило успешно и напомни, че целта по приемане на домакинството на Инициативата  «Три морета» е постигната.

«Върнах се със знамето на инициативата „Три морета“, въпреки огромната съпротива от страна на правителството, което подкрепяше Естония да си удължи домакинството и за следващата година до последния момент“, коментира Румен Радев.

Президентът посочи, че това дава възможност България да бъде домакин на инициативата в наситен с динамика и предизвикателства период от време в нашия регион и да влияе активно на процесите в него.

От учебния полигон „Корен“ президентът изрази подкрепата си за провеждането на тактическо учение “Балканска стена 20”, което се подготвя повече от десет месеца, и напомни, че армията е призвана да гарантира сигурността на страната във всяко време и при всякакви условия.

„За да успее да го прави, тя трябва да има високи бойни способности. Те не се изграждат за един ден. Това е постоянен процес по тяхното изграждане и поддържане и това учение е елемент от този сложен процес“, каза Румен Радев.

Българската армия има изградени условия за спазване на всички санитарни норми и е взела всички необходими мерки, добави държавният глава.

Евроком

Да видим какво пише западното издание по въпроса:

„Инициатива за три морета“: Европа може да се справи и без руски газ

Превод от  The Hill

Еднаквите Борисов и Радев: "Инициативата Три морета"
Румен Радев на Инициативата «Три морета», 2018 г.

…Съществуват механизми, чрез които европейските държави и институции, както и техният съюзник от САЩ, могат да защитават своите интереси и ценности в Европа и дори извън нейните граници.

Един такъв механизъм е Инициативата Три морета. Нейното авторство принадлежи на Полша, Хърватия и Румъния и предвижда насърчаване на практически проекти за сближаване, основани на общите демократични ценности на европейските държави, чиито територии се мият от Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Еднаквите Борисов и Радев: "Инициативата Три морета"

Румен Радев на същата инициатива през 2017 г.

Това са проекти в областта на енергетиката, транспорта и дигитализацията на европейските комуникационни мрежи.

Тази инициатива се подкрепя открито от САЩ и Германия. Ако бъде реализирана Инициативата Три морета, тя ще засили европейската интеграция и ще отслаби способността на Русия да подкопава европейските държави, институции, сигурността и демокрацията.

Третата среща на върха на тази инициатива се проведе на 5-6 юни в словенската столица Любляна. На нея присъстваха високопоставени делегати от Германия, ЕС и САЩ, демонстриращи подкрепата си за самата инициатива и нейните проекти.

Един от ключовите проекти е инфраструктурата за втечнен природен газ, която включва морски терминали в Полша и Хърватия и свързващ газопровод.

Проектът ще помогне за намаляване на зависимостта от руския газ, приходите от които Москва насочва в кампанията си за подкопаване на европейската сигурност.

Новите магистрални и междусистемни тръбопроводи също ще спомогнат за увеличаване на износа на втечнен природен газ от САЩ за Европа, което е основен приоритет на САЩ. Но освен Съединените щати, има значителни запаси от газ близо до Европа и с изобретателност и политическа и финансова подкрепа от Америка, Германия и ЕС, европейската сигурност може да бъде значително засилена.

Русия се стреми да използва своите тръбопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“, за да доминира на пазарите на доставки за Централна и Източна Европа.

Ако Инициативата Три морета одобри идеята за доставяне на газ от Източното Средиземноморие през Гърция на Балканите чрез свързващи тръбопроводи, а след това и на такива големи потребители като Полша, Германия и Италия, това значително ще укрепи европейската сигурност.

Благодарение на тази политика способността на Русия да използва газ от «Северен поток 2» и «Турски поток» за подкопаване на европейската интеграция и сигурност ще бъде отслабена.

(край на превода)

——-

Тук възниква следният въпрос: разбираемо е защо Бойко Борисов се включва активно в Инициативата — за да запази властта си чрез закрилата на САЩ.

Господин президент Радев, който бяхте избран с подкрепата на всички русофили вкупом в България, защо вече около 4 години лъжете народа, че сте русофил?!

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...