Лукашенко: Те рушат, разбиват, хората са пред смъртна заплаха, в Беларус има терористи!

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че в Беларус се наблюдават действия на организирани престъпни групи с признаци на тероризъм, съобщи БелТА.

Лукашенко: Те рушат, разбиват, хората са пред смъртна заплаха, в Беларус има терористи!

Говорейки за протестите, той припомни, че преди това е призовавал за внимателна работа с тях. Но последните няколко дни показали, че протестиращите са преминали «червената линия» в много посоки.

„Как може да се оцени фактът, че те вече стъпиха на железопътните линии и започнаха да блокират автоматиката, да затварят релсите. Това може да доведе до сериозни инциденти на железопътната линия, бедствия и смърт на много хора“, каза Лукашенко.

Той даде още един пример. Според информацията, с която разполага, в Минск са повредени няколко светофара.

„Те разбиват, рушат онова, което е създадено от цялата държава в Минск в продължение на много десетилетия или години. И най-важното е, че хората са уморени да търпят всичко това“, каза Лукашенко.

Според него става въпрос за действия на организирани престъпни групи с признаци на тероризъм. По този начин Беларус е изправена пред терористични заплахи.

САЩ играят ключова роля в събитията, които сега се случват в Беларус. Както съобщи ТАСС, това е заявил ръководителят на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Наришкин.

Наришкин: САЩ играят ключова роля в събитията в Беларус

Според наличната информация в СВР, Съединените щати играят ключова роля в текущите събития в Беларус“, каза той.

Според него, въпреки че САЩ се опитват да се «държат в сянка» в публичното пространство, след началото на масовите улични протести, американската страна «е умножила финансирането на белоруските антиправителствени сили».

По-рано директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин заяви, че службата следи отблизо ситуацията в Беларус и това, което се прави от страна на Запада.

На 9 септември белоруският лидер Александър Лукашенко отбеляза, че протестите в Беларус се контролират извън Съединените щати чрез «център край Варшава», както и от Чехия, Украйна и Литва.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...