В Русия предложиха безплатни лекарства за лекуващите се у дома си от Ковид 19 пациенти

Депутатът от Държавната дума Иван Сухарев предложи да се осигурят на гражданите във всички региони на Русия, които се лекуват от COVID-19 у дома, лекарства за сметка на федералния бюджет. Копие от писмото, адресирано до ръководителя на Министерството на здравеопазването Михаил Мурашко, е на разположение на редакцията.

В Русия предложиха безплатни лекарства за лекуващите се у дома си от Ковид 19 пациенти

В обръщението си Сухарев отбеляза, че на пациенти с подозрение за коронавирус, които не са хоспитализирани, в момента се предписва стандартен списък с лекарства за амбулаторно лечение.

Освен това минималната цена за един курс на такова лечение в много региони на страната може да бъде повече от 2 хиляди рубли на човек (43 лева, бел.ред.).

„С цел подобряване на епидемиологичната ситуация в страната, както и за подпомагане на руските граждани по време на пандемията, моля да разгледате възможността за издаване на сертификати на лечебните заведения до 2021 г. за закупуване на лекарства за лечение на граждани със задължителна здравна осигуровка със съмнение за COVID-19 на амбулаторен етап за сметка на федералния бюджет“, се казва в призива.

Властите на редица региони, включително Москва и Санкт Петербург, вече предоставят безплатни лекарства за амбулаторни пациенти.

По-рано главният алерголог-имунолог на руското министерство на здравеопазването, академикът от Руската академия на науките Рахим Хайтов заяви, че почти всички руснаци, които в момента са болни от коронавирусна инфекция, са хора, които се завръщат от ваканция.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...