The National Interest: САЩ не са готови към схватка с Русия за Арктика

САЩ трябва да установят сътрудничество с Русия в Арктика. И двете страни трябва да изнесат от скоби съперничеството в този регион. Това ще бъде единственият начин да се запази приоритет в борбата срещу промяната на климата и ефективно да се блокира експанзионистичният Китай.

Превод от The National Interest:

The National Interest: САЩ не са готови към схватка с Русия за Арктика

Най-новият ледоразбивач на Китай с яркочервен корпус наскоро завърши арктическата си експедиция, разбивайки лед с дебелина до 1,5 метра. Наречен със страховитото име Xue Long 2 (Снежният дракон 2) този кораб може да се счита за новодошъл във все по-тясната Арктика. Страните, разположени както на север, така и на юг от Полярния кръг, вярват, че са част от борбата за Арктика, докато търсят природен газ, нефт и други минерали.

Докато някои наблюдатели остро критикуваха «изоставането при ледоразбивачите» (САЩ имат само един ледоразбивач и ще минат много години, преди да се появят нови), истинският проблем е, че на американската политика в Арктика й липсва посока. САЩ трябва да разработят по-добър подход, включително нова сделка за сътрудничество с Русия за защита на околната среда, поддържането на мира в региона и блокирането на Китай.

За съжаление, настоящите американски политики за Арктика срамно отричат ​​реалността относно промяната на климата и неговото въздействие върху Арктика. През 2019 г. държавният секретар Майк Помпео се отказа от подписването на съвместната декларация на Арктическия съвет, която подчерта климатичните промени. Арктическата стратегия на Пентагона не е по-добра, в нея регионът е наречен място на съперничество с Русия.

Като се фокусира само върху отричането на климатичните промени и съперничеството, настоящата политика на Съединените щати обезкуражава международното сътрудничество в областта на климата, надценява геополитическите рискове и вреди на регионалните усилия, които могат да постигнат други американски цели, включително блокирането на Китай.

САЩ се нуждаят от нова форма на сътрудничество с Русия в Арктика.

Предизвикателствата са твърде големи, за да се справим сами.

САЩ трябва да признаят, че е нормално Русия да изгражда силен военен апарат на собствената си територия.

И двете страни трябва да се откажат от провокативните военни маневри. Руската политика призовава Арктика да бъде отделена от съществуващите проблеми в Европа. Американската стратегия трябва да е в съответствие с такива политики и да подкрепя използването на Арктическия съвет като форум за диалог.

Отношенията между Америка и Русия трябва да се съсредоточат върху промяната на климата и въпроса за суверенитета. Експанзионистичният Китай трябва да бъде блокиран…

Петя Паликрушева

Източник: https://nationalinterest.org/blog/reboot/us-unprepared-scramble-arctic-171107

Коментари:

Зареждане ...