Русия регистрира трета ваксина срещу Ковид-19

Федералният научен център за изследване и развитие на имунобиологични препарати на «М.П. Чумаков» към Руската академия на науките планира да представи документи в Министерството на здравеопазването в средата на декември, за да регистрира третата руска ваксина срещу коронавирусната инфекция COVID-19. Това заяви генералният директор на центъра, член-кореспондентът на Руската академия на науките Айдар Ишмухаметов.

Русия регистрира трета ваксина срещу Ковид-19

„Втората фаза на изпитания е планирана да приключи в началото на декември тази година. В средата на декември ще подадем документи в Министерството на здравеопазването на Русия и по-нататъшната съдба на ваксината ще зависи от тяхното решение“, каза той в интервю за портала «Научна Русия».

Ишмухаметов сподели, че след получаване на удостоверението за регистрация центърът ще може да започне производството на ваксината през януари.

„Също така планираме да проведем третата фаза на изпитания, която ще включва вече три хиляди доброволци. Тоест, ние едновременно ще подадем искане до Министерството на здравеопазването както за регистрация, така и за третата фаза на изпитанията“, допълни той.

Ученият също така отбеляза, че ваксинираните доброволци не са имали „нежелани явления  след ваксинацията“.

По-рано в Санкт Петербург започнаха клиничните изпитания на втората ваксина срещу COVID-19.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...