Русия и Китай укрепват своя устойчив и жизнен съюз

Парадоксът на съветско-китайския съюз е налице. Съединените щати няма да могат да го надмогнат, ако не победят Китай и Русия заедно и едновременно. Междувременно времето работи за този алианс, тъй като американската национална мощ постепенно отслабва, глобалното влияние на САЩ също отслабва и светът свиква с „пост-американската епоха“.

Превод от Asia Times (Хонконг):

Русия и Китай укрепват своя устойчив и жизнен съюз

Предишният „ескизен алианс“ между Москва и Пекин прерасна в истинско военно сътрудничество

Необходимо е правилно да се разбере стратегическото значение на руското решение за предаване на Китай на модерни технологии за ранно откриване на междуконтинентални балистични ракети.

Това предполага съществуването на военен алианс.

Прехвърлянето на Системата за предупреждение за ракетно нападение съвпадна с мащабното военно учение в Русия, наречено Център-2019, което се проведе от 16 до 21 септември миналата година в западна Русия.

В тези учения командването на Народно-освободителната армия на Китай изпрати неназован брой танкове Тип 96А, стратегическите бомбардировачи Н-6К, изтребителите-бомбардировачи JH-7A, истребителите J-11, транспортните самолети Ил-76 и Y-9, а също ударните вертолети Z-10.

От руска страна в ученията участваха 128 хиляди военнослужещи, повече от 20 хиляди единици техника, включително 15 военни кораба, 600 самолета, 250 танка, около 450 бойни машини и бронетранспортьори и до 200 реактивни системи за залпов огън.

Владимир Фролов, московски специалист по външна политика, заяви пред CBS News:

«Ако китайската система за предупреждение за ракетно нападение бъде комбинирана с руската, ще получим увеличение на обхвата на откриване на американските балистични ракети, изстреляни от подводници в южната част на Тихия океан и Индийския океан, където имаме проблеми с бързото откриване.»

Говорейки на церемония в Кремъл по повод 70-годишнината от дипломатическите отношения, Си каза на руския си колега Владимир Путин, че Китай е «готов да върви ръка за ръка с Русия».

Си заяви, „Новата фаза на отношенията между Русия и Китай се основава на силно взаимно доверие и стратегическа двустранна подкрепа. Трябва да ценим това скъпоценно взаимно доверие. «

Но стратегията за национална сигурност на САЩ казва за геополитиката следното: „Китай и Русия оспорват американската мощ, влияние и интереси в опита си да подкопаят сигурността и благополучието на Америка … Китай и Русия искат да формират свят, който е противоположен на американските ценности и интереси. Китай се стреми да измести САЩ от индо-тихоокеанския регион.»

Ръководствата на Москва и Пекин, възпитани в диалектическия материализъм, си написаха домашната работа, създавайки своя алианс, съобразен с потребностите на 21 век.

Петя Паликрушева

Източник: https://asiatimes.com/2020/10/russia-and-china-cementing-an-enduring-alliance/

Коментари:

Зареждане ...