Преболедувалите коронавирус деца могат да имат проблеми с плодовитостта

Изследванията показват, че децата, прекарали коронавирус, могат да имат ниска плодовитост за бъдещи поколения, каза Лейла Намазова-Баранова, председател на изпълнителния комитет на Съюза на педиатрите на Русия. Това съобщи РИА Новости.

Експертът призова да се следят внимателно болните деца.

Преболедувалите коронавирус деца могат да имат проблеми с плодовитостта

„Заедно с уролозите обръщаме внимание на факта, че всъщност при момчетата след прекарана коронавирусна инфекция настъпва сериозна промяна в сперматогенезата“, каза Намазова-Баранова.

Тя също така отбеляза, че 30% от децата са с намалени когнитивни функции, независимо от тежестта на заболяването.

Ситуацията с коронавируса в Русия е напрегната, но контролирана, заяви по-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Кремъл: Ситуацията с Ковид 19 в Русия не е лека, но е под контрол

„Всъщност ситуацията е под контрол — не е лека, напрегната е, но е под контрол“, каза Песков.

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков подчерта също, че регионите са се подготвили предварително за втората вълна на коронавирус.

Общо от началото на пандемията в света са регистрирани над 41 милиона случая на заразяване, 31 милиона са се възстановили, над 1,1 милиона души са починали. В Русия са установени повече от 1,4 милиона души с COVID-19.

Руската федерация беше първата държава в света, която регистрира ваксина срещу COVID-19. Лекарството бе разработено от НИЦЕМ «Гамалея» заедно с Руския фонд за преки инвестиции. Ваксината бе наречена Спутник V.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...