Помпео: Китайската комунистическа партия e заплаха за свободата

САЩ и Индия трябва да работят заедно, за да се противопоставят на заплахата, изхождаща от Китай, за сигурността и свободата, каза днес държавният секретар на САЩ Майк Помпейо преди срещата си с лидерите на Индия в Делхи предаде Ройтерс.

Помпео: Китайската комунистическа партия e заплаха за свободата
Помпейо пристигна в индийската столица вчера заедно с военния министър на САЩ Марк Еспър за ежегодния стратегически диалог между двете страни във време на засилено напрежение в региона и когато индийски войски са изправени срещу китайските сили по оспорваната високопланинска граница между Китай и Индия в Хималаите.

«Това е нова възможност за сближение между две велики демокрации като нашите страни», каза Помпейо преди разговорите с индийския външен министър Субрахманям Джайшанкар и военния министър Раджнат Сингх.

«Несъмнено ни предстои много работа. Днес предстои да обсъдим много неща: от нашето сътрудничество в борбата срещу пандемията, тръгнала от (китайския град) Ухан, до противопоставянето на заплахите на Китайската комунистическа партия срещу сигурността и свободата, и утвърждаването на мир и стабилност в региона», посочи държавният секретар.

«Ние следва сега да се фокусираме върху институционализирането и редовността на нашето сътрудничество, за да посрещнем предизвикателствата на деня и да отстоим принципите за един свободен и открит Индо-Тихоокеански регион за дълги години занапред», каза и Марк Еспър.

По-късно днес двете страни ще подпишат военно споразумение, което ще даде на Индия достъп до конфиденциални американски сателитни и топографски данни. Това ще й позволи по-точно да насочва своите ракети и дронове.

Източник: Делхи, БТА

Коментари:

Зареждане ...