Politico: Не под всеки креват се крие руснак

Американските политици зациклиха по темата Русия, която според тях променя хода на американската история с помощта на «тъмни манипулации». Американците не бяха толкова обсебени от нея дори през миналия век, когато тя беше втората супердържава в света, отбелязва изданието. Може би е време Америка да спре да обвинява руснаците за собствените си проблеми?

Превод от Politico: 

Politico: Не под всеки креват се крие руснак

Курсът срещу Русия приема чертите на теориите на конспирацията, единственото обяснение за всичко е: това го направиха руснаците.

Никога руснаците не са изглеждали толкова плашещо след „Червената заплаха“ през 20 век като тъмна, зла ръка, влияеща върху развитието на американското общество.

Тогава, през 20-ти век, именно десните предупреждават за руската инфилтрация. Днес прогресистите считат, че Русия променя хода на американската история чрез своите тъмни манипулации.

Преобладаващият фокус върху Русия обаче придоби характеристиките на конспиративна теория с утешителното и единствено обяснение за всичко: руснаците го направиха.

Не по вина на Хилари Клинтън тя изгуби изборите през 2016 г., които можеше да спечели: тя пострада от конспирацията на Кремъл.

Не, ние не сме силно разделена страна, каквато се оказвахме в протежение на значителна част от нашата история, и при това отчитайки своята природа, склонна към спорове и юридическа култура. Това го правят руснаците, те «сеят раздор».

Човекът от компютърната работилница в Делауеър не по странна случайност стана собственик на лаптопа на Хънтър Байдън с уличаващи данни за транзакциите на Хънтър Байдън: те бяха фалшифицирани и вмъкнати от руснаците.

Странното е, че левицата беше доста снизходителна към Русия, когато тя беше една от двете супердържави в света, въоръжена до зъби и участваща в балансирането на ръба на ядрената война със САЩ. Тя контролираше значителна част от Европа, включително Германия, тя се занимаваеше в разпространението на революции по целия свят.

Очевидно за зациклеността по Русия допринесе разследването на руския заговор в продължение на няколко години, което отчасти се основаваше на фалшивата информация за руснаците в досието на Стийл (Steele dossier). Това разследване беше подкрепено и от нелепото преувеличение на ролята на дребните проруски играчи и убеждението, че руснаците са замесени в почти всички значими американски събития.

През април тази година Ню Йорк Таймс публикува статия, озаглавена „Дългата война на Путин срещу американската наука“. Барак Обама цитира част от нея на страницата си в Twitter, похвали я и я нарече „поглед към това как невярна информация може да се разпространява в социалните медии и как може да навреди на способността ни да реагираме на кризи“.

След смъртта на Джордж Флойд бившата съветничка по националната сигурност Сюзън Райс стигна до руското влияние и до своя логичен завършек и заяви, че бунтовете по улиците на Америка са „руски сценарий“.

Това е просто лудост.

Няма причина набързо да приемаме като евангелска истина твърденията, че Русия дърпа конците.

Трябва да имаме поне малко национално самочувствие. Феноменът членове на семейството на влиятелни политици да се опитват да се възползват от връзките си — това не е руска измислица — това е нещо толкова американско, колкото и ябълковият пай.

Рич Лоури е главен редактор на списание National Review и редовен сътрудник на списание Politico.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://www.politico.com/news/magazine/2020/10/22/theres-not-a-russian-under-every-bed-431024

Коментари:

Зареждане ...