Le Monde/ Пашинян: Eрдоган е «новият Хитлер»

Журналистът от вестник Le Monde съчувствено описва загубите и на двете страни в Карабахската война, които вече възлизат на 5 хиляди души. Примирието, договорено в САЩ, не издържи и един час. Смелостта на арменците възхищава, но превесът на Баку става очевиден: дори Карабах признава прехода на част от «зоната за сигурност» към Баку, а Пашинян заговори за компромис.

Превод от Le Monde (Франция): 

Le Monde/ Пашинян: Eрдоган е "новият Хитлер"

Четири седмици след началото на конфликта между Армения и Азербайджан за контрола върху този малък кавказки регион с преобладаващо арменско население, кръвта се пролива и от двете страни.

Новото прекратяване на военните действия (мнозина се съмняваха в него) бе поискано преди всичко от Армения, която очевидно се разтърси под атаките на врага през последните дни. В 08:05 часа в понеделник, т.е. пет минути след влизането в сила на примирието, договорено от страните, Азербайджан обвини Армения в нарушаване на примирието. 40 минути по-късно Ереван от своя страна обвини Баку в „грубо нарушение“.

«Става дума за тотална война практически по цялата територия на Нагорни Карабах», заяви в неделя министър-председателят на Армения Никол Пашинян малко преди обявяването на прекратяването на огъня, приемайки делегация от 15 френски парламентаристи в Ереван.

Въпреки че арменските сили упорито се съпротивляват, техните противници имат неоспоримо въздушно превъзходство (отчасти благодарение на турската подкрепа). Бойните безпилотни самолети Bayraktar TB2 разпространиха страх сред населението на Карабах, което е ужасено от звука им. В резултат регионът опустя: 60% от населението, главно жени и деца, избяга в Армения. Наскоро азербайджански сили почти завзеха коридора Лачин с подкрепата на изпратените от Турция сирийски наемници.

Сега това е единственият проход, който свързва Армения с Нагорни Карабах (отворен е след арменската победа през 1994 г.). През 1997 г. беше прокаран друг маршрут на север, но сега е недостъпен поради бойните действия. В случай на загуба на прохода самопровъзгласилата се република ще остане без военна подкрепа от Ереван и каквото и да било снабдяване.

В момента азербайджанските сили са само на няколко километра от него.

«Новият Хитлер»

В правителствената зала за срещи, където бяха поканени френските парламентаристи, Никол Пашинян се нахвърли с остри критики към турската подкрепа за Баку:

„Само една трета от военните операции се провеждат от азербайджанци. Те си нямат и представа от тези машини (дроновете, бел.ред), които се експлоатират от турски специалисти. Освен това имаме подозрения, че правят това директно от турска територия!»

По време на разговора, продължил повече от час, арменският министър-председател все повече се вбесяваше на Ердоган и дори го наричаше „новият Хитлер“.

„Ако си позволи да говори с такъв тон с лидера на велика държава (намек за изявленията на турския лидер за „психичното здраве“ на Еманюел Макрон,бел. ред.), какво му пречи да води същата политика и на други места? Имаме работа с експанзионистична политика, и ако успее в Южен Кавказ, той ще се придвижи на север и на запад! Действията му трябва да се разглеждат в по-широк контекст, в Сирия, Гърция, Нагорни Карабах.»

Новината за прекратяването на огъня съвпадна със слуховете за изпращането на турски специални сили, обучени за планински бой в Азербайджан. Тези слухове са все по-активни в арменската столица, включително сред чуждестранните дипломати.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.lemonde.fr/international/article/2020/10/26/c-est-une-situation-de-guerre-totale-dans-le-haut-karabakh-l-armenie-tente-d-attirer-l-attention-de-la-communaute-internationale_6057350_3210.html

Коментари:

Зареждане ...