Северна Македония готова да заяви, че няма няма териториални претенции към България

Премиерът Зоран Заев, отговаряйки на журналистически въпрос, заяви, че правителството в Скопие е подготвено да направи устно или писмено изявление, че Република Северна Македония няма териториални претенции към България, както и още един път да потвърди, че няма да се меси в нейната вътрешна политика, пише «Независен весник».

Северна Македония готова да заяви, че няма няма териториални претенции към България
Зоран Заев, лидер на СДСМ и министър-председател на Северна МакедонияСнимка: ЕПА/БГНЕС

«Вярно е, че няма необходимост от нов договор и България е съгласна с това. Нямаме проблем с устно, писмено изявление или декларация да заявим, че Република Северна Македония или накратко Северна Македония, означава територията на нашата държава, че нямаме териториални претенции към България или съседите.

Съгласни сме с това, което съществува в конституцията и в Договора с България, че ненамесата във вътрешните работи на съседни страни е принцип, в който вярваме.

Готови сме в тази декларация да потвърдим успехите, които е постигнала историческата комисия.

Готови сме да поемем задължение за укрепим икономическото сътрудничество», е заявил Заев.

СДСМ проведе вчера първия си дигитален конгрес, на който прие партиен кодекс за етика, съобщават изданията в Скопие. Медиите отбелязват, че лидерът на партията ще се избира на преки избори. Управляващата в Северна Македония партия съобщи за приетите решения на конгреса, сред които е въвеждане на цялостно полово равноправие и равноправно участие на мъжете и жените и още по-голяма демократизация на партията.

Посочва се и че червеният цвят остава цветът на СДСМ. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...