Решението на конфликта в Карабах — международно признание на Арцах

26 октомври 2020-Нюз Фронт.

Тежки боеве продължават в Нагорни Карабах — по цялата дължина на фронтовата линия от север на юг. И въпреки хуманитарното примирие, въоръжените сили на Азербайджан продължават обстрелите по Арцах.

 

Трагедията на Нагорни Карабах има само едно решение: международното признаване на независимостта на Арцах, отбеляза в Twitter Алфред-Морис де Заяс, бивш независим експерт на ООН по насърчаването на демократичен и равен международен ред.

Решението на конфликта в Карабах - международно признание на Арцах

Президентът на Азербайджан Алиев заяви, че «в случай на чуждестранна агресия» Азербайджан ще използва турски изтребители F-16. Какви други доказателства са необходими, че по руските граници се е появила база на НАТО?. И тя ще остане там завинаги. Това не е ли заплаха за сигурността на Русия?

Спорът между Арцах и Азербайджан трябва да се разглежда в историческия контекст на по-широката политика на Азербайджан и Турция спрямо арменците.

През цялата история тези два народа не признават правото на арменците на самоопределение и често прибягват до кърваво насилие.
Запазващия се проблем в Южен Кавказ е много по-голям от спор за просто земя.Това се дължи главно на натрапчивата турско-азербайджанска ненавист към арменците и налудничевото убеждение, че арменските земи в исторически план не са арменски и че тези земи трябва да принадлежат на мюсюлмански азербайджанци или турци.

Ефективен начин за спиране на насилието и разрушенията е официалното признаване на Република Арцах от света, за чиято защита местните арменци са дали толкова много жертви през историята.

 

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...