„Против Русия и Китай“: Това, което САЩ изискват от всичките си съюзници

Твърдата позиция на американския президент Доналд Тръмп, според която страните членки на НАТО трябва да похарчат поне два процента от своя БВП за отбрана, е отдавна известна. Но сега Вашингтон възнамерява да разшири тази практика, която Белият дом счита за «златен стандарт», за всички свои съюзници, дори не членове на Северноатлантическия алианс.

„Против Русия и Китай“: Това, което САЩ изискват от всичките си съюзници

Двама висши служители по националната сигурност в администрацията на Доналд Тръмп заявиха тази седмица, че практиката да се изисква от членовете на НАТО да увеличат разходите си за отбрана до 2% от БВП трябва да се прилага за всички съюзници на САЩ по света.

Въпреки факта, че подобен стандарт не е еднозначно твърда формула, разработена от администрацията на Белия дом, самата идея може да предизвика нееднозначна реакция от съюзниците на САЩ.

Във вторник американският министър на отбраната Марк Еспър се появи в Атлантическия съвет. По време на обширната си реч американският военен ръководител заяви, че администрацията на Доналд Тръмп призовава «всички държави-членки да изпълняват задълженията си и да допринасят повече за нашата колективна сигурност».

„Това излиза извън рамките НАТО. Очакваме всички съюзници на Съединените щати да инвестират повече в отбрана, 2% от БВП са минимум“, каза главата на Пентагона.

„Очакваме също така, че в случай на заплаха за националната сигурност нашите съюзници ще бъдат готови за бой. Ние очакваме те да застанат рамо до рамо със САЩ в противодействие на лошото поведение на Китай и руската агресия“, продължи Еспър.

«За да преодолеем все по-сложните заплахи през XXI век и да защитим нашите общи ценности, не може да има никакви гратисчии, когато става дума за подкрепа на общата ни сигурност», добави главата на военното ведомство на САЩ.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...