Какво се крие зад визитата на главата на руското външно разузнаване в Минск

Преди броени дни в столицата на Беларус пристигна главата на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин. Доколкото обикновено Путин води преговорите с Лукашенко на друго ниво, това посещение предизвика особено внимание. Какво са обсъждали Наришкин и Лукашенко?

Какво се крие зад визитата на главата на руското външно разузнаване в Минск

Самият Лукашенко сам се изказа по този повод доста двусмислено:

«Ние дори не крием, че обстановката в страната около нас е трудна, имам предвид Съюзната държава».

Наистина, тази «сложна обстановка» има вътрешна и външна съставна част.

След броени дни изтича т.нар. «ултиматум» на Тихановская, която заплаши, че ще парализира нормалния живот в Беларус, ако Лукашенко не подаде оставка.

Тя призова към стачка железопътните работници.

Обективно погледнато, намирайки се зад граница Тихановская не притежава съответните финансови и организационни ресурси, за да реализира нещо подобно.

Едва ли белоруските правоохранители ще пропуснат да видят как в страната им някакви си хора ще преградят жп линиите.

Но може би идеята е точно такава.

В края на септември именно Сергей Наришкин предупреди, че в Беларус с активното съдействие на спецслужбите на САЩ се подготвя мащабна провокация.

В работата с белоруската опозиция американците насочват фокуса на вниманието към повишаването на активността на силовото крило сред представителите на радикалните националисти. Държавният департамент развихри сериозна работа по повод включването към протеста на екстремистки елементи.

Тогава руското разузнаване заяви, че е възможно убийството на слещенослужител от белоруската католическа църква с цел въвличането на релиозните общности към масовите протести.
Не е изключено в Беларус да се забележи нещо подобно, което ще бъде осъществено в рамките на провокативни опити да се блокира нормалната дейност на държавата и нейната инфраструктура.

Вероятно това ще се осъществи с помощта на длъжностни лица, заинтересовани от смяната на властта в страната.

В този смисъл визитата на главата на руското външно разузнаване в Минск за личен разговор с Лукашенко придобива смисъл.
Но «трудната обстановка» около Съюзната държава има и своя вътрешна съставна част.

Победата на Лукашенко на президентските избори с този си висок резултат предизвика голямо недоворие както в Беларус, така и на Запад.

Ако трябва да назоваваме нещата с истинските им имена, Лукашенко се задържа на власт само на щиковете на силоваците си и при пряката подкрепа от страна на Кремъл, който изяви готовност да му изпрати помощ.
Няма да е изненада, ако в Москва сега очакват от Минск реални движения по отношение буксиращата интеграция в рамките на Съюзната държава.
На този етап това не се случва.

Темата за конституционната реформа, която е жизнено необходима за стабилносттат в Беларус, откровено се отлага…

Желанието на Лукашенко да се понесе по течението, както се казва, може да се разбере, че едва ли в този момент някой ще се съгласи на това.

Влакът тръгна.

Напълно е възможно главата на руското външно разузнаване да пристигна в Минск точно по тази причини — деликатно да напомни това горното.
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...