Ердоган повежда религиозна война срещу Европа: «Анти-ислямските изцепки на Макрон са заплаха за националната сигурност на Турция»

26 октомври 2020-Нюз Фронт.

Президентът на Турция Ердоган заяви, че «антиислямските изцепки» на Макрон застрашават националната сигурност на Турция и обеща да предприеме  «съответни мерки».

Ердоган се изказа изключително остро ползвайки фрази като «европейски фашизъм» и дори стигна дотам, че препоръча на френския си колега Еманюел Макрон «да си лекува психиката».
В отговор, официален Париж незабавно отзова посланика си от Анкара.

Ердоган повежда религиозна война срещу Европа: "Анти-ислямските изцепки на Макрон са заплаха за националната сигурност на Турция"
Берлин, който също се поряза на острия език на турския президент, все още не е реагирал на атаките му.

Причината за случващото се е в два бързо набиращи сила и силно конфликтни помежду си процеси.

От една страна, европейските власти най-накрая осъзнаха заплахите, породени от радикалния ислямизъм, на който самите те създават благоприятни условия за развитие в продължение на много години.

В тези страни — а именно Франция е тази, която свири първа цигулка — борбата срещу опасното явление бързо набира скорост. Може да се спори за значимостта и ефективността на избраната тактика, но наистина говорим за доста трудни методи според стандартите на съвременния западен свят.

От друга страна, Реджеп Ердоган все повече се позиционира на международната сцена като защитник и покровител на всички мюсюлмани на планетата.

Той интерпретира настоящите действия на Европа като война срещу исляма като такъв, или най-добрата защита е атака.

Криза в европейско-турските отношения на тази основа назрява отдавна, но през изминалия октомври ситуацията се влоши значително.

По-рано този месец президентът на Франция Еманюел Макрон изнесе сензационна реч, в която осъди «гетоизирането» на Франция и «ислямисткия сепаратизъм».

Той заяви необходимостта от изграждане на «просветен ислям» в страната и представи програма за работа в тази посока.

Две седмици по-късно Европа беше шокирана от бруталното убийство на френски учител, който показа на учениците си карикатури на пророка Мохамед по време на урока — и реакцията на властите не закъсня.

По-лошото е друго: Европа сега е изправена пред бомба със закъснител, която сама заложи и чиято мощ се натрупва през десетилетията.

 

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...