Държавната дума реагира на плана на Азербайджан да стигне до «победа в Карабах»

26 октомври 2020-Нюз Фронт.

Константин Затулин , първи заместник-председател на Комитета на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзки със сънародници, отбеляза, че Москва може да реагира на развитието на ситуацията в Нагорни Карабах, включително „чрез десантна операция в рамките на ОДКС.

Азербайджан влезе във вкус: или ще бъде показана волята за принуждаване на Баку към мир, или ще видим последиците от военния план. Това заяви пред FAN членът на Комитета на Държавната дума по въпросите на ОНД и връзките със сънародници, дупутатът Константин Затулин.

Държавната дума реагира на плана на Азербайджан да стигне до "победа в Карабах"

Азербайджан е готов да върви докрай по въпроса за Нагорни Карабах. Това изявление направи президентът на Азербайджан Илхам Алиев.
Според него Минската група на ОССЕ по принцип не иска да оказва натиск върху Армения.И при това Баку многократно повдига въпроса за санкции за Ереван. Алиев обвини ОССЕ в опит да спаси Армения. Освен това той добави, че Баку не приема замразяване на конфликта.

Както отбелязва Константин Затулин, изявлението на Алиев звучи вече в категорична форма.
Азербайджан разчита на военни действия и подкрепата на Турция. В същото време периодично се обявява прекратяване на огъня, но поради отсъствието на наблюдатели, чийто състав не е съгласуван, включително поради позицията на Азербайджан и още повече миротворците, тези споразумения не се изпълняват.

«Реално примирие, сега трето, не влиза в сила. На този фон Азербайджан говори за желанието си да стигне до край.
В същото време, когато страните се споразумяват за прекратяване на огъня, Баку декларира, че то е временно, техническо и не е дългосрочно.
Това примирие не отменя желанието да се реши въпросът за принадлежността на Карабах с военна сила. Сега не става въпрос само за връщането на регионите около Нагорни Карабах, боевете се водят вече на територията на Нагорни Карабах «, обясни Константин Затулин

Според мнението на Затулин Азербайджан се стреми да разреши въпроса с военна сила и не иска никой да му пречи.
В същото време политикът се затрудни да отговори дали ще бъде проявена воля за принуждаване на Азербайджан към мир, въпреки че не се изключва и този сценарий.

Президентът на Азербайджан Алиев заяви, че «в случай на чуждестранна агресия» Азербайджан ще използва турски изтребители F-16. Какви други доказателства са необходими, че по руските граници се е появила база на НАТО?. И тя ще остане там завинаги. Това не е ли заплаха за сигурността на Русия?

Спорът между Арцах и Азербайджан трябва да се разглежда в историческия контекст на по-широката политика на Азербайджан и Турция спрямо арменците.

През цялата история тези два народа не признават правото на арменците на самоопределение и често прибягват до кърваво насилие.
Запазващия се проблем в Южен Кавказ е много по-голям от спор за просто земя.Това се дължи главно на натрапчивата турско-азербайджанска ненавист към арменците и налудничевото убеждение, че арменските земи в исторически план не са арменски и че тези земи трябва да принадлежат на мюсюлмански азербайджанци или турци.

Ефективен начин за спиране на насилието и разрушенията е официалното признаване на Република Арцах от света, за чиято защита местните арменци са дали толкова много жертви през историята.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...