Бишкек: Русия е причината в Киргизстан да не се стигне до кръвопролитие


Киргизският външен министър Руслан Казакбаев заяви, че Русия е помогнала на републиката да стабилизира ситуацията в периода след изборите, така че протестите да не се превърнат в кръвопролитие. Това съобщи РИА Новости.

Бишкек: Русия е причината в Киргизстан да не се стигне до кръвопролитие

„Разбира се, на първо място Русия и другите ни партньори направиха изявления и оказаха подкрепа“, каза министърът.

Според него руската страна е предоставяла на Киргизстан консултативна, информационна, морална подкрепа като стратегически партньор и съюзник. Казакбаев припомни, че в разгара на протестите заместник-ръководителят на руската президентска администрация Дмитрий Козак е пристигнал в Бишкек.

Изпълняващият длъжността президент на Киргизстан Садир Жапаров в интервю за телевизионния канал «Русия 24» обяви намерението на киргизката страна да изпълни всички задължения към Москва.

Киргизстан обеща да изпълни всички задължения към Русия

„Ако говорим за нашите задължения към Русия, всички отношения — финансови и други задължения на Киргизката република към Руската федерация — ще бъдат изпълнени изцяло. Няма да има промени, а ако има, то само по взаимно съгласие“, цитира думите му ТАСС.

По думите му отношенията между двете страни в момента са добри «и ще бъдат добри и в бъдеще».

Той също така подчерта, че Киргизстан с другите държави ще си взаимодейства „на равноправна основа“.

По-рано в Бишкек Сооронбай Жеенбеков, който подаде оставка, се обърна към депутатите и обобщи резултатите от работата си като президент на Киргизстан. Той отбеляза, че е решил да подаде оставката си, за да „запази мира в страната и да не разделя народа“.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...