Франция отговори на грубостта на Ердоган с отзоваване на посланика си от Анкара

25 октомври 2020-Нюзн Фронт.

Париж отзова своя посланик в Анкара за консултации, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган си позволи некоректно изявление по адрес на френския си колега Еманюел Макрон.
Турският лидер посъветва главата на Петата република да си «лекува психиката», съобщава днес, 24 октомври, агенция France-Presse.
Ердоган по-рано в събота, забравяйки добрия дипломатичен тон си позволи откровено оскърбление, заявявайки, че френският президент, който предложи идеята за «просветлен ислям» след жестокото убийство на учител в предградията на Париж, трябва да се подложи на психиатрична експертиза.

„Думите на президента Ердоган са неприемливи. Изпадането в крайности и грубост не е начинът. Изискваме Ердоган да промени политическия си курс, защото е опасен от всякакви гледни точки. Ние не участваме в ненужни спорове и не приемаме обиди “, посочиха от Елисейският дворец.

Франция отговори на грубостта на Ердоган с отзоваване на посланика си от Анкара

Говорителят на администрацията на Еманюел Макрон също добави, че Франция е решила да отзове посланика в Анкара за консултации.

Елисейският дворец обърна внимание и на «липсата на съболезнования и подкрепа от президента на Турция» след жестокото убийство на учител край Париж.
От двореца припомниха, че последно Ердоган прави «оскърбителни изявления», в частност «призова за бойкот на френски продукти».

Отношенията между Франция и Турция преминаха през няколко драматични епизода за тази година, като всъщност паднаха до своя „исторически минимум“ през последните няколко десетилетия.
Основните двустранни дразнители бяха ситуациите в Сирия, Либия и Източното Средиземноморие, където Макрон се изказа в подкрепа на Гърция и Кипър, които обвиниха Турция в провеждането на «провокационен» курс в този регион. Напоследък позициите на Париж и Анкара рязко се разминават във връзка с ревностната подкрепа на Турция към Азербайджан на фона на продължаващата война в Нагорни Карабах.

Продължаваме да следим обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...