Захарова: Всички фалшиви сайтове във Facebook са живи, но руските СМИ са блокирани

Русия вижда открита цензура от страна на социалните мрежи Facebook и Twitter срещу руските медии, заяви Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи.

Захарова: Всички фалшиви сайтове във Facebook са живи, но руските СМИ са блокирани

Както отбеляза дипломатът, монополизацията на онлайн-пространството и доминирането само на западни корпорации е опасно.

«Наблюдаваме в ежедневната си работа, виждаме открита цензура от страна на същите тези Twitter, Facebook, когато върху руските средства за масова информация без съд и следствие поставят етикета ненадеждност, изключват ги от търсенето, блокират ги, ликвидират акаунти», каза Захарова по време на Петия форум на владите дипломати от страните от БРИКС. 

Думите й цитира РИА Новости.

Тя припомни, че има и „лов на вещици“, когато обикновените потребители, експерти и журналисти, които не са съгласни с политиката на Вашингтон, биват наричат ​​„руски ботове“ и „тролове“, а също така са лишени от възможността да изразят мнението си.

През май руското външно министерство обяви за дискриминация срещу рускоезичните медии в YouTube.

От руското ведомство съобщиха още, че през януари 2019 г., „под измислен предлог, модераторите на Facebook премахнаха повече от 500 страници, свързани с Русия, включително материали от агенция Sputnik и други руски информационни агенции.

Освен това през септември Роскомнадзор обвини Google в цензура поради ограниченията, наложени върху филма «Беслан. Филм от Александър Рогаткин”, публикуван в YouTube.

На 28 септември външното министерство на Русия призова Twitter да спре да използва инструменти за нелоялна конкуренция срещу руските медии.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...