В Полша разказаха как новият подход на САЩ ще остави «партньорите» без пари и защита

24 октомври 2020-Нюз Фронт.

Вашингтон започва да осъзнава, че настоящите му противници — Русия и Китай — са несравнимо по-силни от близкоизточните бойци, с които САЩ са имали работа в миналото.

Неотдавнашното заявление на главата на Пентагона Марк Еспър привлече особено внимание на полската пропагандна машина. Медиите активно преувеличаваха думите, че част от американския въоръжен контингент наистина ще бъде прехвърлена от Германия в Полша. Еспър говори за това на заседание на Атлантическия съвет, посветено на «противостоянието на великите сили».

В същото време медиите заобиколиха думите на Еспър, че САЩ ще разположат ракети със среден обсег в Европа, заяви полският експерт по международни въпроси Марек Будзиш. Тази стъпка стана възможна, след като Вашингтон прекрати Договора за ракети със среден и по-малъй обсег на действие.

В Полша  разказаха как новият подход на САЩ ще остави "партньорите" без пари и защита

«Ако това се потвърди, ще се върнем към споровете, започнали през осемдесетте години, когато Америка искаше да разположи ракети» Першинг «на нашия континент», обяснява експертът.

Той подчерта, че тази част от изявлението на Еспър вече е разтревожила Русия.
Само, че Европа не я очаква нищо добро от подобно развитие. Американският министър на отбраната даде да се разбере, че в днешната действителност Вашингтон ще се съсредоточи върху „износа на технологии“.
Тоест САЩ ще печелят пари от продажбата на оръжията си на други държави, като се дистанцират от ролята на защитник.

Всъщност САЩ се стремят да се освободят от отговорността за сигурността на своите съюзници, каза Буджиш.

„В съответствие с новата формула съюзниците в по-голямата си част ще трябва да носят отговорност за собствената си сигурност“, продължава анализаторът. «Съединените щати ще помогнат само за постигане на необходимото ниво на сигурност, като доставят оръжия.»

Според думите на полския експерт САЩ променят своя подход, тъй като не са в състояние да се конкурират с Русия и Китай. Когато американците се изправят срещу ислямистки групи, те могат да декларират своята власт. Сега ситуацията се е променила.

„Сега американците не могат самостоятелно да гарантират сигурност в битката с опонентите си“, каза Буджиш.

Но едва ли има наивници, които да смятат, че САЩ са имали някога намерение да защитават когото и да е освен собствените си интереси. А всичко останало като НАТО, евродисциплина и прочие, е камуфлаж, необходим за прокарването на американски инетереси…

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...