Таня Андреева: Икономиката ни от заведенията и дискотеките ли зависи?

Имаме най-меките мерки в Европа, а всяка една мярка, когато е закъсняла, ще се възприеме като по-тежка. Икономиката ни от заведенията и дискотеките ли зависи? Да си дадем сметка за това, призова бившият здравен министър Таня Андреева в студиото на БиТиВи.

Таня Андреева: Икономиката ни от заведенията и дискотеките ли зависи?

През следващите дни и месеци трябва да има много сериозен план за действие. За всички бе ясно, че есенно-зимния период ще бъде предизвикателство. Това е сезонът, в който вирусите се чувстват в разкош, заяви Андреева и изрази притеснението си, че реално няма ясен план за действие и здравната система няма да издържи.

Хигиената, дистанцията, доброто проветряване и носенето на маски са определящи, но ние сме царе на дебатите, посочи лекарят.

Според нея липсва анализ какво се е променило сега в сравнение с пролетта. Причините за увеличения брой заразени са комплексни, но трябва да се види къде, в каква среда, мерките не са приложими.

Като основно такова място Андреева посочи заведенията и училищата, където е невъзможно на практика да се спазват мерките по хигиена и дистанция. Представете си в междучасието целият випуск да си измие ръцете в тоалетната, която е една на етажа.

Нашите деца са сериозен фактор за разпространение.

В училище средата не може да се контролира, каза Андреева, която заяви, че се притеснява и за учителите.

В случая, по думите й, трябва да изберем от двете злини по-малката:

 «Епидемията от коронавирус е нещо, което ще свърши. Това няма да е през целия ни живот. И точно затова трябва да сме търпеливи и предпазливи.»

В този момент трябва да видим какви мерки ще предпазят здравите и лекарите и сестрите, за да могат те да се справят със случаите за болнично лечение, настоя Таня Андреева.

Според нея в момента на една криза, не може да се решава още един кризисен проблем, какъвто е този с недостига на медицински кадри. Той е дългосрочен и не е от днес. Сега трябва да се вземат конкретните мерки и те трябва да са насочени към това максимално да се намали риска към лекарите.

Коментари:

Зареждане ...