Президентът на Арцах Араик Арутюнян се обърна към президента на Русия Владимир Путин с отворено писмо

24 октомври 2020-Нюз Фронт.

Президентът на Арцах Араик Арутюнян се обърна с призив към президента на Русия Владимир Путин да направи всичко възможно за прекратяване на военните действия и възобновяване на политическите процеси в зоната на азербайджано-карабахския конфликт.Той посочи, че Степанакерт високо оценява активните усилия на Русия, насочени към спиране на мащабни военни операции в Карабах.

Президентът на Арцах Араик Арутюнян се обърна към президента на Русия Владимир Путин с отворено писмо

Представяме текстта на обръщението както следва:

 

До Президента на Руската Федерация
г-н Владимир Путин

Уважаеми Владимир Владимирович!
Отношенията между Арцах и Русия имат дълга история.
Русия се възприема в историческата памет на народа на Арцах като братска държава, която в най-трудните ситуации винаги е подавала ръка за помощ на тази част от арменския народ.
Отношенията между Русия и Арцах достигнаха качествено ново ниво по време на разцвета на меликите (княжествата) на Арцах, за които има много документални свидетелства и доказателства.

Повече от век (от началото на 19-ти до края на второто десетилетие на 20-ти век) Карабах е част от Руската империя. Този исторически период бе белязан за Карабах с дълъг период на мир, съзидание, репатриране на сънародници, прогонени от родните им земи и икономическо възстановяване. Особено развитие достигна културния живот.
По този начин от втората половина на 19 век административният и политически център на Арцах, град Шуши, е един от най-важните културни и икономически центрове в цялото Закавказие.
През същия исторически период цяла плеяда карабахски арменци играе важна роля във военно-политическия и социалния живот на Русия. Специално място сред тях заемат Валериан Мадатов, Иван Лазарев, Лазар Серебряков, Михаил Лорис-Меликов, Василий Бебутов и други.

Тесни двустранни връзки се поддържаха и през съветския период.
Около 90 хиляди арменци от автономен регион Нагорни Карабах и историческия Арцах се бориха на различни фронтове по време на Великата отечествена война, половината от които паднаха в защита на родината си.
По отношение на броя на героите на Съветския съюз и носителите на Ордена на Славата на глава от населението, Арцах е един от първите в СССР.
И петте маршала на СССР от арменски произход — Иван Баграмян, Иван Исаков, Амазасп Бабаджанян, Сергей Худяков (Арменак Ханферянц), Сергей Аганов — бяха от Арцах.
Повече от тридесет генерали и хиляди офицери показаха команден талант и героизъм в защита на Родината.
Братята Анастас и Артем Микоян, Иван Тевосян, Андраник Йосифян, Николай Ениколопов, Микаел Таривердиев и много други фигури също са имали Арцахски корени.

Тесните отношения между Арцах и Русия продължават и до днес. Значителна част от представителите на трите милиона арменска диаспора в Русия са от Арцах, сред които има много принудително депортирани в резултат на политиката на геноцид и етническо прочистване, проведена от азербайджанските власти в края на 80-те и началото на 90-те години.
Особено бих искал да подчертая, че на всички етапи от урегулирането на азербайджано-карабахския конфликт Русия стриктно спазва разпоредбите на международното право и мирното урегулиране на конфликта на основата на принципа на неизползване на сила и заплахата от сила.

В процеса на урегулиране на конфликта между Азербайджан и Карабах Русия действа едновременно като съпредседател на Минската група на ОССЕ и като страна, която има своя специална роля за поддържане на мира и стабилността в региона.

Република Арцах високо оценява посредническите усилия на Русия, нейната активна роля и решаващ принос на всички етапи от уреждането на конфликта и постигането на Тристранното споразумение за прекратяване на огъня от 1994 година.

Русия също изигра решаваща роля за възстановяването на мира и стабилността по време на следващата ескалация на азербайджанско-карабахския конфликт през 2016 година.
На 5 април 2016 година с посредничеството на Русия в Москва е постигнато споразумение за прекратяване на военните действия и възстановяване на прекратяването на огъня от 1994 година.

Ние високо ценим активните усилия на Русия и Вашия личен принос, насочен към спиране на мащабни военни действия и агресията на Азербайджан срещу Арцах.
Бих искал също така да ви информирам, че в Република Арцах и сред целия арменски народ Вашата реч на срещата на дискусионния клуб Валдай и вашите обективни оценки на текущата ситуация получиха голям отзвук.

В речта си подчертахте следното:
„Този конфликт започна не просто като междудържавен конфликт и борба за територии, той започна с етническа конфронтация.
За съжаление, това е факт, когато в Сумгаит, а след това и в Нагорни Карабах са извършени жестоки престъпления срещу арменския народ. Трябва да вземем всичко това предвид като цяло ”.
За съжаление и до днес Азербайджан продължава да провежда тази политика на геноцид.
Многоуважаеми Владимир Владимирович,
Вие сте човек и лидер с огромен личен авторитет в света и в нашия регион.
Моля Ви да направите всичко възможно за прекратяване на военните действия и възобновяване на политическите процеси в зоната на азербайджанско-карабахския конфликт.

С най-добри пожелания,
Араик Арутюнян, президент на Република Арцах

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...